Rondje Slibdepot

kanoroute rondtocht voor kano en kajak Een mooie grootwater kanoroute van pakweg 22 kilometer.
Kanonatuurroutes - Rob Nuij


Vanaf het strandje vaar je rechtover naar het eiland Slipdepot. Je ziet een wand rechts van je met een opening. Tussen eiland en wand staat in het water een groen wit paaltje. Daar vaar je in. Daar zie je een langgerekt strandje, hier vaar je langs. Je kunt ook even zwemmen of de dijk oplopen en even kijken in het Slibdepot (mag eigenlijk niet). Verder varend om dit depot is het water eerst nog een stuk ondiep en wordt later dieper. Een stuk verder vaar je langs de ingang van een werkhaven, vanaf hier kun je eventueel oversteken naar de eilanden aan de andere van het water.

Kanoroute Slibdepot Flevoland Kaart: © Kanonatuurroutes - Rob Nuij

Rechts zie je Ketelhaven liggen met een restaurant. Als je oversteekt, rechtdoor varen en houd je de meest rechtse stenen dam aan, (de oversteek is plm. 1,5 km). Op de kop van "eiland 5" en splitsing "IJssel" of "Keteldiep" zijn basaltblokken ingelegd om de golven bij harde wind op te vangen. Op deze plek vaar je in. De zandstrandjes rechts nodigen uit voor een heerlijke pauze en zwempartij. Vooral bij het laatste smalle strandje is het water dieper en kun je de schepen aan dit smalle gedeelte tussen Keteldiep vanaf het strandje mooi bekijken.

Daarna oversteken naar de andere kant en om het eiland varen naar links. Eerst krijg je een opening naar het binnenmeer van "eiland 5". Dit is een plekje voor de vele vogels die je hier ziet. Links blijven aanhouden om het eiland heen. Als je tussen eiland 5 en 4 vaart naar rechts oversteken en langs "eiland 4" varen richting Ketelmeer. Je vaart om eiland 4 heen. De kop van dit eiland is versterkt met steenblokken tegen golfslag en harde wind.

Wanneer je om dit eiland vaart, vaar je tussen eiland 4 en 3. Hier is ook een vaarroute voor bootjes van Kampen naar Schokkerhaven. Dit is aangegeven met rode en groene bakens. Hier naar de linkerkant oversteken richting de bomen. Ook om dit eiland varen naar links. Daar is ook een prima strandje, net voor de bomen op eiland 2. Rechterzijde van eiland 2 aanhouden, langs de stokken in het water, daar is een diepere geul de rest is erg ondiep. Doorvaren richting Ketelmeer en hier een stuk langs de kop van eiland 3 varen naar links. Dan oversteken terug naar het Slibdepot, (2 km.) Je houdt het einde van de bomenrij links op het eiland Slipdepot aan. Daar aangekomen ga je de vaart rechts in net voor de werkhaven.Hier is rechts een zandstrandje bij de ingang van de brede vaart. Deze vaart volgen aan de rechterzijde. Aan het eind van deze tussenvaart oversteken naar het strand van Schokkerhaven.

Samenvattend: een verrassend leuke vaart over groot water en de tussendoorvaart op het slibdepot. Door het aangelegde natuurgebiedje, de oversteek naar de zandeilanden inclusief zandstrandjes op de eilanden de vogelmeren. Nog wel een tip: Oppassen met harde wind op het grote water met oversteken.

Aanrijroute

Vanaf de A6, Lelystad-Emmeloord, neem je de afslag Urk-Nagele, de N352. Je houdt Nagele aan en bij de 1e rotonde afslag Schokkerhaven nemen (Havenweg) en bij het strandje van Schokkerhaven is de goede instap.