Rondje Kampereiland

Gevaren en beschreven door Rob Nuij - afstand 30 km
Vanaf de instap bij parkeerplaats Ramsdiep naar links varen langs de strekdam. Als je de strekdam voorbij bent, vaar je aan de rechterzijde bij de rietkant. Een stuk verder de hoogspanningslijn onderdoor. Voorbij een uitstekende punt krijg je gele paaltjes, bovenop wit/rood gemerkt. Hier is een rustgebied voor vogels. Je blijft langs deze paaltjes varen. Je vaart hier midden op het Zwarte Meer" en het is hier ondiep water, plm. 1 mtr. Voor je zie je in de verte de hoge bomen van het vogeleiland. Als je langs de gele paaltjes blijft varen komje bij een klein rieteilandje in het water met een stenen dammetje dat naar de kant loopt. Soms zitten er vogels op deze stenen, er zijn stukken bij dat de stenen onder water liggen. Niet er overheen varen om de vaart af te korten, (denk aan je kano).

Dus links van het rieteilandje omheen varen. Ook daar gaat het dammetje nog een stuk verder maar zodra je een paaltje ziet, daar omheen. EJe vaart dan verder langs een dammetje en een rieteilandje zo het "Ganzendiep" in. Daar is links gelijk een goede uitstapplaats, op het "Ganzendiep". Het "Ganzendiep" is plm. 100 mtr. breed en je ziet mooie boerderijen die op terpen staan. Er zitten wat kronkels in en het is schoon water om eventueel lekker te zwemmen.

Een stuk verder voor de bomenrij en hoogspanningslijn, plm. 300 mtr. is de splitsing met de "Goot". Hier ga je rechtsaf en volg je het "Ganzendiep". Je vaart langs het dorpje Grafhorst. Iets verder links vaar je langs stacaravans met een stukje grond aan het water. Daar tegenover, rechts dus, is een mooie gelegenheid om bij de lage walkant uit te stappen voor een heerlijke rust- en zwempauze.

Iets verder vaar je langs mooie grote woonboten en een jachthaventje en langs een trailerhelling, (e.v.t. een rustpauze). Rechts aanhouden de hefsluis door en je komt na een kleins stukje op de IJssel uit. Je steekt over naar de huizenkant. Er liggen hier ook vaak mooie ouderwetse zeilboten. Naar rechts varen langs de huizen en nog langs twee passantenhaventjes. Dan voorbij een industriehaven en een stuk verder de grote brug van de weg N50, (met kleine zandstrandjes).

rondje kampereiland Kaart: © Kanonatuurroutes - Rob Nuij

Als je deze brug onderdoor bent steek je over naar de rechterzijde van de overkant en bij de splitsing even verderop hou je het rechterwater aan. Dit water is aan de oeverkant ondiep. Een stuk verder voor de bomen rechtsaf invaren, hier krijg je een ondiep stuk van plm. 200 mtr. (plm. 30 cm. diep). Je vaart op een klein tussenmeertje. Iets verder kun je op het zandeiland heerlijk rustig zitten. Nu steek je schuin naar rechts over richting de rietkant en daar voorbij zie je de Balgstuw en de Ramspolbrug. Je vaart nu een stukje op het "Ketelmeer". De Balgstuw is een opblaasbare stuw van rubber die bij hoog water en storm en westenwind het achterliggende land voor overstroming moet vrij waren. Je vaart erlangs en je kunt hem even bekijken. Dan de Ramspolbrug onderdoor en dan het "Zwarte Meer" op. Links langs de strekdam en er omheen en terug naar de instapplaats.

Samenvattend een fraaie kanotocht over groot water, mooi rustig tussenwater, Ganzendiep. Een sluis door, de IJssel met de walhuizen en het zandeiland. Een mooie vaart. (1x door sluis)

kanovaren informatie Aanrijroute: Vanaf de A6 komend van Lelystad afslag 13 nemen. N352 naar Nagele verder doorrijden naar Ens. Volg de N352 door Ens, bij de rotonde rechtaf de Drietorenweg op. Aan het einde rechtsaf de weg Zwartemeer op. Na ca 700 meter linksaf de Ramsweg op. In de bocht linksaf naar de trailerhelling Ramsdiep: de instap.