Kanoroute Wieden: Aremberggracht Beltschutsloot

Gevaren en beschreven door Rob Nuij - afstand 18 km
Vanaf de instapplaats linksaf uitvaren en 125 mtr verder links brug onderdoor de mooie "Schenkelvaart" op die door de prachtige Schinkellanden gaat. Je houdt de vaart met het bredere water aan. Je vaart langs petgaten, stukjes weiland en een bos. 1 km verder een-bocht naar rechts en 500 mtr verder kom je uit op het meertje "Mastenbroekerkolk". Hier recht oversteken naar overzijde en daar weer een water in tussen de rietlanden door. Dit komt 300 mtr verder uit op het meertje "Dirkswijde". Nu de linkeroever aanhouden en 100 mtr verder ga je linksaf, bij paal 5, een breed water in (20 mtr breed). Je vaart verderop langs grasveldjes met koeien en je gaat een grote bocht naar rechts door om het weiland heen en dan naar links.

Iets verder kom je uit op het meertje "Vossebelt". Je houdt de linkeroever aan door de waterlelies en gaat de inham in en je komt dan op een klein smal watertje van plm. 4 mtr (niet het vaartje met de rode paal invaren). Nu doorvaren tot splitsing en hier linksaf, doorvaren tot je het open water ziet van het meertje "Venemaat" en dan oversteken naar bomenrij aan de overkant. Daar 25 mtr links van de bomen ga je het vaartje in (er staat een rode paal voor). Nu doorvaren en je komt uit op de "Mastenbroekerkolk" (was je al eerder). Dit recht oversteken.

kanokaart wieden Kaart: © Kanonatuurroutes - Rob Nuij

Rechts van de bomenrij is de ingang van het te volgen water met, als je erin vaart, links een houten walkant. Dit komt uit, als je een brug onderdoor gaat, op de "Arembergergracht". Voorzichtig met oversteken. Aan de overkant ga je een watertje in langs een molentje. Je krijgt hier een grote bocht en iets verder vaar je het meertje "Toppenkolkje" op. Linkeroever volgen en 1e vaartje linksaf invaren. Dit volgen, je komt nog een klein meertje over en als je huisjes ziet moet je het 1e vaartje rechtsaf in. Iets verderop een splitsing, rechtsaf aanhouden en als je iets verder een meertje opvaart de linkerkant blijven volgen en rechtdoor aanhouden.

Bij een huisje de brug onderdoor en iets verderop ga je voor een restaurant met terras linksaf de "Schutsloot" op. Deze volgen langs mooie huizen en boerderijen, ook langs een camping met trailerhelling en aan het eind vaar je het meertje de "Kleine Belterwijde" op. Op dit meer hou je schuin links-noord aan. 100 mtr voor een boerderij ga je linksaf de brug onderdoor (paaltje HM 8 staat ervoor). 100 mtr verder een loopbrug onderdoor de "Pikkersvaart" op. Deze blijven volgen, grote bocht naar rechts dan naar links. Je blijft deze vaart volgen tot een splitsing bij paal 2a en hier rechtsaf de "Dirk-Klaversvaart" op die uitkomt op het grotere meer "Boschwijde". Nu de rechteroever volgen. Plm. 100 mtr van de kant en bij 2 eilandjes met bomen, ga je om de uitstekende rietkant heen en volg je de kant en bij een bordje De Wieden. Voor windmolentje het 1e vaartje rechtsaf. Dit heet "Diepheufen" en heeft rietkanten en is plm 10 mtr breed.

1 km verder steek je de "Arembergergracht" over, rechtdoor varen en als je dan op een meer komt ("Zuidkant Belterwijde") hou je de rechteroeverkant aan. Voorbij de laatste windmolen en voor een groep bomen ga je het 1e vaartje rechtsaf. Dan 350 mtr verder op de kruising rechtsaf, bij een boerderij linksaf de 2 bruggen onderdoor en voorzichtig de "Schutsloot" oversteken (hier is een restaurant met terras op de hoek). Overzijde invaren en iets verder brug onderdoor. Nu de linkeroever aanhouden, ook bij het meertje, daar het vaartje in dat naar de "Schutsloterwijde" gaat. Op de splitsing rechtsaf aanhouden en als je op een meertje uitkomt rechtsaf en plm. 100 mtr verder oversteken. Op de overzijde naar rechts het meertje "Stobbenkolkje" op. Iets verder, als het smaller wordt, 1e vaartje rechtsaf de "Oostelijke Wetering" op. Dit mooie en plm 25 mtr verder brede water helemaal uitvaren en op de splitsing rechtsaf de "Arembergergracht" op waar 200 mtr verder de instapplaats.
Samenvattend: Nederland ook hier op zijn mooist. In een woord fantastisch varen. (Gevaren op 07-11-04 - Rob Nuij)

Aanrijroute

Vanaf de weg N331 Vollenhove naar Zwartsluis neem je bij het dorpje de Krieger de afslag Heetveld-St.Jansklooster. Fietsroute Beltschutsloot aanhouden. 1 km verder, bij grote schuur en paddestoel rechtsaf fietsroute volgen naar Beltschutsloot. Eind van dit weggetje in de knik linksaf. Aan de "Arembergergracht" is een prima instapplaats. (Weggetje heet Woldweg)