Kanoroute rondje Veluwemeer, Harderwijk - de Kwak vv

Gevaren en beschreven door Rob Nuij - afstand 13 km
Vanaf de instapplaats langs de kant naar rechts varen. Je vaart om een landtong heen en steekt over naar eiland de Kwak, dit is een eiland voor vogels. Het water tot eiland de Kwak is ondiep, plm. 1 meter. Om het eiland varen naar het volgende eiland de Ral. Hier kun je aanmeren. Er is een toilet en je kunt er kamperen. Dan oversteken naar eiland de Snip (ook vogeleiland).

Nu volgt een grote oversteek op het midden van het Veluwemeer naar eiland Pierland, een oversteek van plm. 2,3 km. Op dit eiland ook goede aanmeermogelijkheden en toiletten. Om Pierland varen richting schuin naar de kant, bomen op de kant aanhouden. Bij deze bomen is de inham van de Leuvenemsebeek, je vaart hier voorbij en houdt voorbij de landtong de kant aan. Je hebt daar bij graskanten piepkleine zandstrandjes voor een mooie rustpauze. Hiervandaan langs de kant terug varen over zeer ondiep water (50cm) langs rietkragen.

Kanokaart rondje Veluwemeer, Harderwijk - de Kwak vv Kanokaart: © Kanonatuurroutes - Rob Nuij

Voorbij een landtong begint camping Bad Hoophuizen met eerst een haventje, dan een strand vlak voor een restaurant met een mooi terras met uitzicht op je aangemeerde kano. Verder vaar je langs een rietkant. Je komt weer langs een jachthaven/camping de Oude Pol. Daar net voorbij een mooi uitstapplaatsje in een inhammetje tussen de bomen. Nu verder de kant volgen terug naar instapplaats camping Hooge Bijsschel.

Samenvattend; een heel leuke tocht op groot en meest ondiep water, leuke variatie van walkant en een beetje eilandhoppen, veel zwanen en meerkoeten. Pas op met harde wind.

Aanrijroute

Vanaf de snelweg A28 Amersfoort-Zwolle afslag 13 nemen de N302 naar Harderwijk. Dan 1e afslag naar rechts Hierden, de Newtonweg. Hierden aanhouden bij de 2e rotonde. Je rijdt door Hierden en volg de Zuiderzeeweg door Hulshorst, de Harderwijkerweg volgen tot rotonde, hier linksaf bord Veluwemeer volgen. Je rijdt de Vreeweg op. Helemaal uitrijden tot slagboom van camping Hooge Bijsschel. Hier 5 euro betalen en doorrijden naar het water. Hier is een blijvende prima instapplaats.