Kanoroute Giethoorn: Molengat Bovenwijde

Gevaren en beschreven door Rob Nuij - afstand 18 km
Let op! - Gewijzigde instap (zie onder) Vanaf Instap Arendshorst buitenactiviteiten vaar je via de "Dorpsgracht" met zijn vele bruggetjes en boerderijtjes. Met in het begin wat haakse bochten vaar je de "Dorpsgracht" uit. Vlak voor het eind vaar je langs een weg die links ligt en langs een halve molen, via de haakse bocht door naar rechts ("Molenvaart") en gelijk linksaf de brug onderdoor en langs een camping.

Een stuk verder het meertje "Molengat" op. Dit recht oversteken en bij het baken (een paal met schuin vierhoekje erop) ga je linksaf. Bij de splitsing rechterzijde aanhouden. Iets verder, opnieuw bij splitsing, rechts aanhouden en voorbij een boerderijtje rechtsaf de "Dorpsgracht" van Giethoorn-Noord op. Bij de brede vaart rechtsaf. Op de hoek staat een paal met nr7 erop en je volgt de rode route. Dit vaartje heet de "Noorderstouwe".

kanokaart giethoorn Kaart: © Kanonatuurroutes - Rob Nuij

Op de splitsing, volg je rechtsaf de rode route. Volgende splitsing met piepklein eilandje en in het midden en kanorustplaats. Hier ga je linksaf. Iets verder, bij eerste brede vaartje rechtsaf. Op de hoek staat een bord De Wieden. Je volgt nog steeds de rode route. Dan krijg je op dit vaartje nog een brug en een paar haakse bochten. Je komt uit op het meer "Bovenwijde". Over het meer varend hou je de linkerzijde aan, langs rieteilandjes en inhammen. Dan zie je voor je een restaurant (niet meer in gebruik). Een stuk ervoor ga je bij het baken linksaf de "Paaslooervaart" op (ingang vaart is t/o eilandje). Hier volg je de gele route.

Op Y-splitsing vaar je rechts in. Iets verder een afslag linksaf. Rechtdoor zie je een Amerikaanse Windmolen. Je volgt nog steeds de gele route. Op de splitsing rechtsaf, ook op de volgende Y-splitsing rechtsaf. Dit heet de "Hoosjesgracht". Hier zijn hoge rietkanten en op de hoek een kanosteiger. Als je aan het eind van de "Hoosjesgracht" het meer "Bovenwijde" opvaart blijf je de linkeroever volgen en vaar je bij het rode baken het watertje in naar de "Dorpsgracht". Op de splitsing bij de huisjes linksaf de "Jonkersgracht" op. Iets verder rechtsaf en 500 mtr verder weer linksaf waarna 200 mtr verder rechtsaf. Deze brede sloot langs een restaurant uitvaren, brug aan het einde onderdoor en linksaf de "Seukersvaart" op, 600 mtr verder is de instapplaats bij de VVV boot.

Samenvattend: de Dorpsgracht is met mooi weer zomers zéér druk. Voorbij meertje Molengat een stuk stiller en verder is het leuk kanovaren. Op het meer Bovenwijde is restaurant Smit waar je eventueel met leuk uitzicht even een pauze kunt inlassen. (Gevaren op 2 november 2002 - Rob Nuij)

Aanrijroute

Snelweg A6 afslag 13 nemen naar Nagele (N352), deze volgen door Ens naar Kraggenburg en Vollenhove. Nu Giethoorn aanhouden en via de N762 over de brug linksaf de N334 volgen en net voor de oplopende weg ga je rechtsaf. Dit is een parkeerterrein van Arendshorst buitenactiviteiten. Een mooi parkeerterrein aan de Jonkersgracht. Verhuur kano's en fluisterboten.