Kanoroute Giethoorn - Dwarsgracht

kanoroute rondtocht voor kano en kajak Kanoroute Giethoorn Dwarsgracht; rondtocht; plm. 18km.; Giethoorn - Zuideindiger - Belterwiede - Beulakerwijde - Dwarsgracht - Kanaal Giethoorn-Steenwijk
Kanonatuurroutes - Rob Nuij


Vanaf het instappunt Arendshorst in Giethoorn (zie aanrijroute) naar rechts varen. Op de splitsing rechtsaf de Dorpsgracht volgen door Giethoorn Zuid. Deze vaart komt uit op het mooie meertje Zuideindiger. Oversteken naar links en in de inham met rechts een boom, ga je een doorgaand watertje in. Aan het eind op de splitsing rechtsaf en bij Westeinde brug onderdoor en op de splitsing rechtsaf en iets verder linksaf. Je komt uit op de Belterwijde.

kanokaart Giethoorn Kaart: © Kanonatuurroutes - Rob Nuij

Op de Belterwijde rechtsaf de kant blijven volgen op ruime afstand langs stacaravans en rietkragen. Iets verder ga je tussen rieteilanden rechtsaf richting de brug van de Blauwe hand. Onder de brug iets links aanhouden en het het meer op. Links langs de dam varen die het meer Beulakerwijde scheidt met het kanaal Giethoorn-Steenwijk. In de hoek van de dam is nog een uitstapplaats bij een klein strandje. Als je de dam voorbij bent steek je een invaart over naar het kanaal.

Nu overkant aanhouden, naar links varen en iets verderop vindt je bij een inhammetje met riet ook weer een mooi rustplekje met bankje. De kant blijven volgen en het tweede vaartje (deze vaartjes zijn aangegeven met bordjes de Wieden) rechtsaf de Zuiderdwarsgracht op en op een splitsing met links grote bomen en kanosteiger eronder bij iets breder water rechtsaf aanhouden. Hier ga je een prachtig slootje in. Aan het eind linksaf en het eerste watertje, na de rietkraag en voor de bomen opnieuw linksaf.

Je komt weer uit op de Dwarsgracht. Nu rechtsaf langs de mooie boerderijen naar het terras van restaurant de Otterskooi. Een heerlijk plekje hier aan het water. Hiervandaan terug varen en voor de hoge fietsbrug ga je linksaf de Cornelisgracht op langs wat woonboten. Doorvaren tot net voorbij de eerste brug en gelijk rechtsaf een nieuwe brug onderdoor. Dit stuk is helemaal nieuw. Vaarroute volgen langs nieuwe villa's en aan het eind van de vaarroute fiets brug onderdoor en linksaf kanaal Giethoorn-Steenwijk op. Driehonderd meter verder rechtsaf de eerste brug onderdoor en je bent weer terug op de instapplaats.

Samenvattend, een prachtige route met een mooie nieuwe tussen-verbinding. Denk aan eventueel harde wind; een groot gedeelte is groot water.

Aanrijroute

Snelweg A6 afslag 13 nemen naar Nagele (N352), deze volgen door Ens naar Kraggenburg en V ollenhove. Nu Giethoorn aanhouden en via de N762 over de brug linksaf de N334 volgen en net voor de oplopende weg gaje rechtsaf. Dit is een parkeerterrein van Arendshorst buitenactiviteiten. Een mooi parkeerterrein aan de Jonkergracht. Hier kunje kano's en fluisterboten huren en evt iets drinken enz.