Kanoroute de Reest - Overijssel

Gevaren en beschreven op 29-08-04 door Rob Nuij - afstand 16 km
De Reest, een zeer kronkelende brede beek, gaat dwars door de weilanden en vaar je deze tot het kerkhof van IJhorst. Je kunt de Reest goed bevaren als het een paar weken goed geregend heeft. Dit kan je bij de stoep waar je instapt goed zien. Wanneer daar nog tien centimeter steen van de stoep te zien is, is het prima varen en kun je de brug, die naar het dorp De Wijk gaat, net onderdoor.

Het kerkhof van IJhorst is een mooi keerpunt want hier krijg je wat obstakels, een te lage brug en een omgevallen boom over de Reest. Op de heenweg heb je de stroom plusminus 2 kilometer tegen. Vanaf het begin van de vaart passeer je een stuk verderop een stuk bosgebied en kronkelend verder varend passeer je een boerderij waar ze schapen fokken. Je ziet hier heel veel ooievaars.

Iets verder vaar je onder een nest met ooievaars erop en langs ooievaarstation de Lokkerij. Bij dat nest is rechts een terras waar je heerlijk kunt genieten bij een theehuis op de Lankhorsterweg tussen Lankhorst en Halfweg. (of eventueel op de terugweg even lekker langs gaan) Dan een laag bruggetje onderdoor dat naar Halfweg gaat. Wanneer de peilstok die hier staat, op 3 staat is het prima varen. Wat de omgeving betreft, meanderend varen, veel ooievaars, door de weilanden langs een ree, schapen, koeien en reigers. Al "slingerend" verder kom je uit bij een stuw. Bij een soort eiland Dickninge. Een stukje land wat vroeger een buurtschap was en waarop dit eiland omsloten werd door de Reest. Verbonden met wat bruggetjes en een monument Huize Dickninge.

Links uitstappen en overdragen, langs de stuw, andere kant het rechtse water volgen. Iets verderop de brug onderdoor van de weg naar De Wijk, een stukje verder bij het kerkhof van lJhorst met een mooie klokkenstoel (is een soort kerkklok) voor een te laag bruggetje, ga je weer terug. Voorbij het te lage bruggetje is een boom omgevallen over de Reest dus daar is helaas geen doorgang. Hier vandaan vaar je terug startplaats. Je kan de Reest wel verder varen wanneer je de kano over plm. 50 meter weiland sleept en eventueel verder naar de brug, "groot oever" of "brug pieperij". Dit is nog plm 9 kilometer verder en nog met een te lage brug waar je moet overdragen. Je kunt ook bij een van deze bruggen beginnen en dan de auto brengen naar eindpunt snelweg. Je hebt dan de stroom van 2 kilometer mee.

Samenvattend: een fantastisch tochtje met verbijsterend veel ooievaars op dit aparte watertje "De Reest".

kanokaart de reest Kaart: © Kanonatuurroutes - Rob Nuij

Aanrijroute

Vanaf de A28 neem je afrit 23 Staphorst, (tussen Zwolle en Meppel). Rechtsaf aanhouden de gemeenteweg op, door Staphorst rijden richting lJhorst - De Wijk. Wanneer je de spoorweg overgaat neem je de 2e weg linksaf, de Reggersweg. Deze helemaal uitrijden tot splitsing. Hier rechtsaf, even verder 1e weg linksaf en doorrijden tot je de Reest ziet. Hier is de instapplaats, "de Schiphorst", bij een duiker en voor de snelweg A28.

Update!!

" Helaas... Kanovaren op de Reest is niet (meer) toegestaan!"
Zie Kanovaren Fietsen en wandelen door het Reestdal ;-)