Kanoroute de Dinkel - Overijssel

Gevaren en beschreven door Rob Nuij - afstand 17 km
Vanaf de Zoekerbrug naar links varen, met de stroom mee. Als het water hier een halve meter diep is kun je dit mooie riviertje, dat op nog natuurlijke wijze door het landschap meandert, vanaf Losser naar Lutterzand prachtig bevaren. Overigens mag je hier alleen varen van 01 september tot 01 april met een gratis vergunning. Deze kun je aanvragen bij het Waterschap Vechtstromen.

Er is een leuke stroming die je bijna vanzelf meeneemt, je gaat heel wat bochten door. Er wordt dus veel gevraagd van je peddelkunst. Als het water erg hoog staat is het mogelijk dat je onder een van de vele bruggen die je passeert niet onderdoor kan, maar gelukkig komt dat niet vaak voor. Af en toe is het een beetje wurmen tussen de overhangende takken, of langs een omgevallen boom. Het zou makkelijk zijn als je een zaagje of takkenknipper bij je hebt aan dek ;-)

Op een gegeven moment ga je de spoorbrug onderdoor en heb je links een restaurant. Weer iets verder ga je de snelweg onderdoor en een stuk verder kom je op een y-splitsing. Hier neem je het rechter watertje en iets verder vaar je door het bos en natuurgebied van Lutterzand met mooie duin of zandkanten. Prachtig om te zien. Wat verder is paviljoen restaurant Lutterzand, eind van de kanotocht. Er zijn onderweg genoeg rustplaatsen om even wat te drinken of te eten van jezelf meegenomen proviand. Wel moet je naar Lutterzand een auto (of auto's) naar toe brengen om de afstand van de Zoekerbrug naar Lutterzand te overbruggen. Deze shuttleroute vindt je hieronder

Samenvattend; een prachtige kanotocht over één van de nog weinig mooie natuurlijke riviertjes van Nederland. Moet je beslist een keer gedaan hebben! Zowel voor canadees als kajaks en kano's (ook een zeekajak, waarmee ik gevaren heb).

kanokaart de dinkel Kaart: © Kanonatuurroutes - Rob Nuij

Aanrijroute

De A1, afslag 33 nemen Oldenzaal-zuid, dan borden Losser volgen. Bij rotonde Losser-Glane aanhouden. Als je het laatste huisvan Losser voorbij gaat gelijk linksaf Bij een paal met 3 koeien erop is links de instapplaats Zoekerbrug.

Shuttleroute

- Vanaf Losser richting Oldenzaal-Denekamp
- Net buiten Losser rechtsafHoningloweg in
- Doorrijden tot T kruising, linksafDenekamperdijk, dit wordt later Losserdijk
- Over spoorweg en onder snelweg door
- Bij T kruising rechtsafBeuningenstraat
- Na 800 m rechtsaf borden volgen naar Lutterzand
- Bij brug over de Dinkel rechtsaf, parkeren bij het "paviljoen"

kanovergunning Dinkel aanvragen Waterschap Vechtstromen