Kanoroute Blokzijl - Weerribben vv

Gevaren en beschreven door Rob Nuij - afstand 17 km
Vanaf de instapplaats naar links varen, ophaalbruggetje onderdoor en dan rechtsaf het "Noorderdiep" op. Langs een camping en bij bocht naar rechts neem je het eerste vaartje linksaf de "Roomsloot" op. Brug van de N333 onderdoor, een stuk verder krijgje een bocht naar links, dan gelijk naar rechts enje vaart hier een meertje op. Je vaart langs de rechterzijde enje vaart dan het vervolg vaartje in. Dan vaar je even naar links en naar rechts waarna een langgerekte bocht naar rechts. Verderop, voor de boerderijtjes van het dorpje Nederland, vaar je linksaf het grachtje op. Dit uitvaren, brug onderdoor en je ziet links een groot bord met Welkom in de Weerribben.

Kanokaart rondje weerribben Kanokaart: © Kanonatuurroutes - Rob Nuij

Nu de rechteroever volgen langs uitkijktoren en iets verder langs een kanosteiger (daar is t/o de "Hamsgracht") dit is de eerste vaart links. Verder varend neem je dan de volgende vaart linksaf, dit is de "Nieuwe Vaart" die iets verder een haakse bocht krijgt. De "Nieuwe Vaart" die met riet en open kanten een mooi vaartje is, helemaal uitvaren en op de splitsing van vaargat van Tietema ga je rechtsaf Iets verderop ga je bij kanosteiger 10 (is 1 e vaart) linksaf de "2e Bokvaart" op. Plm. 200 mtr verder bij een brede kruising van waters ga je rechtsaf het "Meentgat" op.

Dit bredere water uitvaren naar Kalenberg. Voor de "Kalenbergergracht" moet je een loop/fietsbrug onderdoor en dan rechtsaf voorzichtig de "Kalenbergergracht" opvaren i.v.m. drukke scheepvaart. Op deze gracht vaar je door Kalenberg met zijn mooie huizen en boerderijen. Je gaat een S-bocht door en iets verder een ophaalbrug onderdoor. Links van je een restaurant met terras en kano en fluisterboot verhuur. Voor even een welverdiende pauze op het terras aan het water zijn dit mooie plekjes.

Verder varend vaar je de "Kalenbergergracht" af tot de splitsing en hier ga je rechtsaf een fietsbruggetje onderdoor en je vaart nu op de mooie, met bos omgeven, "Heer van Diezenvaart". Je blijft nu deze volgen aan de linkeroever en je komt uit bij het dorpje Nederland. Nu zitje weer op de terugroute naar Blokzijl. In Blokzijl misschien nog even rond wandelen door dit oude IJsselmeerstadje met een terras bij de sluis en evt. afsluiten met een etentje.

Samenvattend; een prachtig vaartje met de Weerribben als heel mooi vaarwater. In de zomertijd en de weekenden erg druk op het Noorderdiep en Kalenbergergracht, verder heerlijk rustig en Blokzijl een heel mooi stadje.

Aanrijroute

Via de provinciale weg, N333, van Steenwijk naar Markenesse. Markenesse ligt vlakbij Emmeloord. Bij rotonde van Blokzijl (bij tankstation) ga je Blokzijl in. Bij Havenkom linksaf en aan het eind linksaf straatje in. Brug bij sluis over, dan weer linksaf en voor ophaalbruggetje bij de parkeerplaats is de goede instap. Blokzijl is de moeite waard om even rond te lopen. Het is een leuk oud stadje, het lag vroeger aan het IJsselmeer.