Kanoroute Alblasserwaard, Kinderdijk - 26km

kanoroute rondtocht voor kano en kajak Kanoroute Kinderdijk; rondtocht; plm 26km.; Achtwaterschap - de Donk - Oud Alblas - Kinderdijk
Kanonatuurroutes - Rob Nuij


Een fraaie kanonatuurroute in Zuid Holland - Vanaf de instapplaats (kort bij de molen) het brede water ("Achterwaterschap") naar rechts opvaren. Het is een zeer rustig en weinig bevaren water en best wel mooi ondanks de rietkragen. Vier kilometer verder bij boerderijen is een graskantje bij het dorpje De Donk. Hier moet je eruit en 900 mtr overdragen met de meegenomen kanokar. Je loopt het dorpje De Donk door.

Bij het eerste bruggetje moet je in dit watertje weer instappen en opvaren naar het westen. Bruggetje onderdoor, knik naar links door en iets verder op de splitsing rechtsaf. Je vaart hier op de "Brandwijkse Vliet". Het zijn hele mooie watertjes. Je gaat een schuine betonnen brug onderdoor. Volg dit water tot het gemaal, daar wat naar links varen en links van een huisje ga je het water in dat uitkomt bij een weg langs het riviertje "Alblas". Hier bij een houten wal eruit en 35 meter naar rechts lopen. Je kunt bij een houten walkant goed instappen. Nu vaar je de brug onderdoor. Rechtsaf de "Alblas"op, een pracht van een watertje met mooie huizen en boerderijen aan de waterkant. Het water is hier en daar mooi begroeid met waterplanten. Afwisselend met de bomen een prachtig decor.

kanokaart alblasserwaard Kaart: © Rob Nuij

Plm 3 Km verder is een horecagelegenheid met terras aan het water. Je kunt er ook kano's huren. Je gaat iets verder de brug van de N481 onderdoor en vaart langs de camping door het dorp Oud-Alblas. Voorbij Oud-Alblas hou je op een Y-splitsing het linkerwater aan. Bij een bocht naar rechts is recreatiecentrum de Vinkenwaard. Ook hier een terras aaan het water en een rondvaartboot naar Kinderdijk. (tel. 078-6919980) Ook verhuur van canadese kano's. Verder varend over een breed water kom je op een Y-splitsing. Hier rechtsaf de brug onderdoor Alblasserdam in.

Je vaart hier op het "Nieuwe Waterschap". Dit water volgen, bocht naar links door en rechtdoor aanhouden. Bij brug verderop langs de molens van Kinderdijk, een stuk verder is voor de souvenirwinkel en eetgelegenheid. Een overdraagplaats met aan beide zijde een kanosteiger. Een prima rustplaats voor een pauze. Als je hebt overgedragen ga je het "Achter Waterschap" op. Ook nu vaar je langs de molens alleen aan de andere kant van de dam. 16 molens die het water vroeger moesten uitwateren in de Lek om de Alblasserwaard op peil met water te houden. Het "Achter Waterschap" nu 7,5 km volgen. Tussen 2 bruggen en 250 mtr voor de molen is de instapplaats.

Samenvattend, prachtige waters, heel weinig bootjes op het water omdat er door dammen haast geen doorgaande wateren zijn. Een route om van te smullen wat natuur en rust betreft. Kanokar meenemen. 3x overdragen waarvan een van 900 meter, maar daar heb je dan ook een mooie rondtocht voor. (Gevaren op 07-11-04 - Rob Nuij)

Aanrijroute

Vanaf de A27 bij Gorinchem neem je afslag 25, de N214, naar Noordeloos. Deze weg 19 km volgen. Op de rotonde rechtsaf de N481 richting Oud AlblasStreefkerk. 1.1 km verder brug van water Alblas over, N481 (de Zijdeweg). 2 km volgen. Hier naar rechts aanhouden en op de Y-splitsing links voor de brug is de instapplaats bij kanosteiger of lage walkant. Auto op de parkeerplaats zetten.