Kanonatuurrroute Eemmeer - 16km

kanoroute rondtocht voor kano en kajak Kanoroute Eemmeer; rondtocht; plm 16km.; Eemdijk - Eem - Eemmeer - Spakenburg - retour.
Kanonatuurroutes - Rob Nuij


Vanaf het pontje over de Eem naar links uitvaren de "Eem" op. Aan de overzijde is Eemdijk waar een weide is gemaakt voor zwemgelegenheid in het (zo te zien) schone water van de "Eem". De "Eem" is plm. 45 meter breed en heeft een lage (plm. 20 cm) houten walkant. Je moet hier vandaan ongeveer 2 km. varen tot de monding aan het "Eemmeer". Je gaat wat grote bochten door en net voor de monding krijg je links nog een jachthaven. Op de hoek, aan de rechterzijde waar de invaartverlichting staat, kun je mooi even zitten op een stukje gras en bij mooi weer lekker zwemmen in diep water.

kanokaart eem eemmeer Kaart: © Rob Nuij

Hier vandaan rechtsaf het "Eemmeer" op, langs de oever naar Spakenburg. Het water is ondiep en heeft rietoevers en het is aan deze kant rustig varen. 1,5 km verder krijg je een piepklein strandje net voor de steigers met zeilbootaanleg. Daar voorbij een inham naar het gemaal. Iets verder een klein strandje. Dan om een uitstekend stuk land en tegenover de laatste windmolen die op de andere oever staat is een ingang van eenjachthaven. (waar je ook een kano kunt huren) Daar voorbij om een stuk land met rietkraag krijg je een steiger. Voorbijvarend een groot lang gerekt zandstrand van Spakenburg. Hier kun je aanleggen zover als mogelijk bij het havenhoofd. (er is zomers ook een snacktent op het het strand)

Iets verder is de havenmond van Spakenburg. Vanaf hier kun je links naar het havenhoofd lopen daar naar rechts om (e.v.t.) het centrum van Spakenburg bezichtigen. (is echt de moeite waard) Je kunt ook een pauze inlassen op het strand, en later het havenhoofd in varen om Spakenburg te bezichtigen langs aangelegde bootjes en te eindigen bij de werf van de botter bouw plaats (einde haven in het centrum. Er is geen uitstap mogelijkheid) Je dient er wel rekening mee te houden dat op zondag alles gesloten is in Spakenburg en dat zelfs de havenmeester niet werkt.

Spakenburg was vroeger een vissersdorp aan het "IJsselmeer" en nu bekend om zijn onderhoud en bouwen van de oude botters. En een gezellig haventje en centrum. Vanaf hier weer terug varen havenhoofd uit en oversteken over Eemmeer naar de stille strandjes aan de overzijde. Hiervandaan weer terug over steken en terug over het ondiepe water van het "Eemmeer" naar Eemdijk.

Samenvattend; een tocht over stukje rivier de Eem die dood loopt bij Amersfoort. Het grote ondiepe Eemmeer en de strandjes rondom Spakenburg met het leuke haventje en gezellige centrum is de moeite waard om eens te varen. (opm.: Niet varen met harde wind!) - bijgewerkt op 16-10-2013

Aanrijroute

Vanaf de A27 neem je afslag 34, Laren-Eemnes. Als je de snelweg afrijd Eemnes aanhouden. Bij de rotonde rechtdoor (kom je van de kant Flevopolder dan linksaf), rechtsaf door het centrum van Eemnes helemaal doorrijden tot splitsing. Linksaf de Meentweg op, dan 1 e weg rechtsaf, Volkersweg. Dit is de weg naar het pontje dat over de "Eem" naar Eemdijk gaat, daar is de prima instapplaats bij het pontveer.