Kanonatuurroute Zwartemeer

Zwartemeer - Goot - Ganzendiep - Zwartemeer
Gevaren en beschreven door Rob Nuij - afstand plm 17 km


Belangrijk! - Deze is route enkel geschikt voor grootwater uitgeruste en ge-oefende vaarders. Géén verhuurroute! - Bezoekers via @visitkampen: svp uitwijken naar Kanovaren in de IJsseldelta

Vanaf de instapplaats naast de brug bij Kraggenburg vaar je naar rechts onder de brug door, richting het Zwartemeer. Je houdt de linkerkant aan en vaart richting de bomen van het vogeleiland. Op dit open water rechtdoor een stuk buiten de groene tonnen varen van de vaargeul. Links krijg je een breed water. Het water waar je op vaart is plm 1 meter diep. Bij het vogeleiland steek je bij het groene lichtbaken schuin naar rechts over. Aan de overkant zie je de grijze boerenloods (even zoeken).

In de richting van een rij bomen (die aan het eind recht naar beneden loopt) varen. Je vaart nu op het grote "Zwartemeer", overigens buiten de vaargeulen voor schepen erg ondiep plm. 1 meter. Schuin op het land toevaren richting de ingang van het water de "Goot" richting Kampen. Als je goed kijkt zie je langs de kant in de vaargeul (scheepsvaartgat) boten varen die naar of van de ingang van de "Goot" komen of gaan.

zwartemeer Kaart: © Kanonatuurroutes - Rob Nuij

Wanneer je oversteekt vaar je op dit schone water (vrij helder) door allemaal rietveldjes. Zodra je de "Goot" invaart krijg je een y-splitsing, hier rechts invaren. Links is het afwateringskanaal met een kabel met ballen afgesloten. Bij bordje km 10 is aan de linkeroever een mooi rustplaatsje waar je even kunt eten, drinken en zwemmen. De "Goot" maakt wat bochten en is een vrij rustig en landelijk water. Na de brug zie je iets verder het bordje km 7.

Iets verder vaar je bij de splitsing "Goot-Ganzendiep" rechtsaf het "Ganzendiep" op. Ook hier krijg je verderop rechts nog een mogelijkheid om even uit te stappen voor je begint aan de oversteek van het "Zwartemeer". Zodra je het "Zwartemeer" opvaart volg je een laag stenen dammetje en een rietkraagje met stenen. Als richtpunt hou je aan de overzijde de windmolen aan. De vaargeul uit bent van het "Ganzendiep" is het water erg ondiep midden op het "Zwartemeer". Soms zelfs maar 35 cm.

Aan de overzijde is aan de walkant de vaargeul (Ramsdiep). Hier vaar je naar rechts. Je blijft nu de oever volgen met een grote rietkraag ervoor volgen (plm. 1 meter diep). Je vaart nu zo langs deze oever naar de Kadoelerkeersluis de brug onderdoor terug naar de instapplaats links.

Samenvattend; een tocht over groot water en rustige vaarten zonder verkeer. Mooie vaart. Wél oppassen met harde wind op het Zwartemeer voor golven. Goed zwemwater.

Aanrijroute

De weg N334 van Steenwijk naar Zwartsluis. Bij Zwartsluis neem je weg N331 richting Vollenhove-Emmeloord. Een stuk voor Vollenhove afslag Kraggenburg-Ens-Nagele nemen. Over de Kadoelerkeersluis is rechts de zeer goede instapplaats.