De Linge - Rumpt Oosterwijk v.v. - 27 km

kanoroute vice versa kanovaren Kanoroute Linge; vice versa; plm 27km.; Beesd - Rumpt - Rhenoy - Gellicum - Acquoy - Asperen - Leerdam - Heukelum
Kanonatuurroutes Rob Nuij


Vanaf het startpunt vaar je naar rechts richting Leerdam. Links van je vaar je langs Rumpt. Dit dorp ligt op een hoge dijk met mooie villas en huizen. Rechts vaar je langs een lange en grote boomgaard die begin mei mooi in bloei staat. Zodra je de Uiterwaarden krijgt voorbij Rumpt is er veel vogelleven met zeer veel diverse vogelsoorten als aalscholvers, futen, waterhoentjes, de kieviet, grutto, ganzen en eenden.... Ook veel nesten met eieren en jongen, prachtig.

Iets verderop krijg je voor het dorpje Rhenoy een leuk terras aan het water met een restaurantje genaamd Rustwat. Leuk als je een terrasje wilt nemen. Links voor je de brug van Rhenoy en Gellicum onderdoor gaat krijg je allemaal stukjes grond aan het water met caravans erop. Er zijn trouwens langs de Linge vele stukjes grond van particulieren die er meestal alleen met een bootje liggen. Dus caravans zijn alleen in dit stukje water voor de brug toegestaan.

kanovaren Linge Kaart: © Kanonatuurroutes - Rob Nuij

Je gaat de brug onderdoor en je vaart dan langs Gellicum. Iets verderop bij een meertje steek je over langs een boei. Als je het meertje over bent kun je het vaartje wat je dan rechts krijgt, invaren naar Acquoy. Je vaart tussen 2 palen door in een mooi watertje wat op het eind dood loopt. In het dorpje Acquoy bij de toren is een uitspanning met een terras op de dijk voor evt. een uitstapje.

Dan terug naar de Linge en rechtsaf. De Linge is een en al pracht, écht heel mooi om te varen. Je komt bij Asperen en krijg je een hoge brug. Er zijn 2 bruggen naast elkaar. Je vaart de brug onderdoor met groen licht. Onder de brug zie je ook dat dit een oude sluis was. Net voorbij de brug krijg je links mooie uitstapplaatsen. Je vaart dan langs een jachtwerf en als je het bord Leerdam voorbij gaat en iets verder langs het flatgebouw aan het water. Hier rechtsaf een watertje in, recht op een flat aan met een kerktoren. Links en rechts van je zijn bungalows en aan het eind moet je naar links. Je gaat een boogbrug onderdoor en net voorbij de huizen is bij een hek en trappetje, een mooi uitstapplaatsje. Je kunt evt. het glascentrum bezichtigen. Verder varend ga je nog een klein loopbruggetje onderdoor.

Je vaart langs de stenen walmuur van Leerdam. Aan de linkerkant ga je de jachthaven voorbij en houdt naar links aan, de Linge weer op. Op de Linge rechtsaf naar de brug. Voor de brug is een restaurant met goede uitstapplaatsen en daar is ook een kanoverhuurder. Er is een groot terras aan het water en er liggen rondvaartboten. Dan de brug onderdoor. Je vaart langs een opslag van zand en grind, iets verder langs de roeivereniging van Leerdam. Weer verder vaar je langs het dorpje Heukelum en tegenover de aanlegplaatsen van bootjes, bij het voet/fietsveer, is rechts bij een trailerhelling de dagrecreatie van Galgenwaard. Het eind van dit vaartje, (over dit stuk Linge). Vanaf hier weer terug. Je kan dan, als je de brug van Leerdam onderdoor gaat, de Linge blijven volgen, dus niet het stukje door Leerdam heen.

Samenvattend; een prachtig stuk Linge met een grote boomgaard bij Rumpt. De bomen en huizen langs de Linge en Uiterwaarden zijn heel mooi. Zeer veel vogelleven. Vaartochten en kanoverhuur bij de brug van Leerdam.
Tip!: Varen aanbevolen begin mei, veel bloesem, veel vogels en niet druk met bootjes.

Aanrijroute

Vanaf de A2, tussen Utrecht en Zaltbommel, neem je afslag 14 naar Beesd. Je gaat de spoorbomen over en je houdt de borden doorgaand verkeer aan. Als je dan bord Rumpt naar rechts ziet ga je rechtsaf. Plm. 150 mtr verder zie je bordje Beesd en rij je de brug over de "Linge" op. Voorbij bordje Beesd ga je het 2e kleine weggetje naar rechts in. Dit weggetje komt uit bij een parkeerplaatsje aan de "Linge". Dus niet de brug overgaan.