De Linge - Rumpt Buren v.v. - 30 km

Door Rob Nuij.

De "Linge" is een meandere rivier die zich door het landschap slingert. Tussen eind april en half mei staan de boomgaarden prachtig in bloei, een fantastisch gezicht. Je vaart langs mooie villa's en bomen op de kant wat het plaatje compleet maakt. Voorbij Beesd langs een molen en kerkje. De brug van de A2 onderdoor en hier hoor je (jammergenoeg) al het lawaai van de snelweg. Wanneer je deze weg onderdoor bent vaar je een stuk verder langs het dorpje Enspijk. Let op het overstekend fietspontje.

Hier voorbij heb je rechts uitzicht op een prachtige grote witte molen en iets verder links wat mooie zandstrandjes. Langs Mariënwaard, een natuur en recreatiegebied, verder tot het dorpje Deil. Zowel links als rechts fraai begroeide oevers. In Deil, dat rechts van je is, vaar je langs de jachtwerf en mooie huizen. Vanhieruit langs het dorpje Tricht, onder de spoorbrug met fietspad door. Even voorbij deze spoorbrug is links een café-restaurant met terras aan het water voor e.v.t een rustpauze.

Fotografie: © Kanonatuurroutes - Rob Nuij

Je vaart door langs het bordje Geldermalsen, een klein stadje. Aan je rechterzijde vindt je mooie uitstapplaatsen of je vaart nog even door langs de grote boomgaard. Onder een grote betonnen brug door. Net voor deze brug is een kano-verhuurbedrijf (tel: 0345-651269) Zodra je de brug onderdoor bent zie je rechts van je een aanleghaventje waar ook een rondvaartboot ligt voor een tocht over de "Linge". De boot heet "de Lingestroom" (tel: 0345-580784). Langs het kleine industriegebied van Geldermalsen varend zie je links het kerkje van Buurmalsen. Even verderop kom je langs een vuilopvang in het water, wat met pijpen in het water zo is geblokkeerd, dat je met bootjes tot plm. 5 mtr er net doorheen kunt. Voor een kano of kajak gelukkig geen enkel probleem.

Kaart: © Kanonatuurroutes - Rob Nuij

Iets verderop krijg je een y-splitsing en hier hou je het linkervaartje aan langs de huisjes. Hier begint het riviertje de "Korme", plm 15 meter breed met een hoge dijk aan de linkerzijde. Dit watertje gaat naar het einddoel, het dorpje Buren. Er loopt een weggetje links van je met wat autoverkeer en het dijkje wordt steeds hoger. De "Korme" is vergeleken met de "Linge" niet echt mooi. In Buren de brug onderdoor en even later vaar je langs de vroegere oude middeleeuwse muur van Buren. De 2e brug onderdoor en meteen links is een kano-steiger voor een goede uitstap. Buren is echt de moeite waard om te bezichtigen vanwege de relatie met onze Koninklijke Familie.

Na dit heerlijke uitstapje wordt het tijd dezelfde weg terug te varen. En wanneer je de snelweg A2 onderdoor gaat, staat de auto bij de volgende brug.
Samenvattend: de Linge is prachtig, de Korme niet echt mooi. Buren is een mooi dorp om te bezichtigen (musea e.d.). De boomgaarden zijn vooral van eind april tot half mei erg mooi aangezien dan veel in bloei staat.

Aanrijroute: Vanaf de A2 afslag 14 nemen naar Beesd. Deze weg volgen, je gaat de spoorweg over en borden doorgaand verkeer aanhouden. Als je het bord Beesd voorbij rijdt, de brug op, ga je de laatste inham rechtsaf. Weggetje loopt naar beneden naar de "Linge" (dus niet de brug over). Van hier vaar je naar links uit de brug onderdoor.