32 km rond de Nieuwkoopse Plassen

Route: Noorden - Grecht - Oude Rijn - Nieuwkoopse Plassen - Noorden
Vanaf de instapplaatsbij de kerk in Noorden de Vlietsloot uitvaren tot de kruising van waters (hier staan ook aanwijsborden). Hier linksaf de Kadewetering" op richting Slikkendam, uitvaren tot de sluis. Voor de sluis krijg je nog een bruggetje, dit staat normaal open ofze draaien het bruggetje (na een signaal) open, of anders de kano er onderdoor duwen. Dan de sluis in, even de sluiswachter waarschuwen. Schutten kost hier 2.75 euro.

kanokaart Niewkoopse Plassen Kaart: © Kanonatuurroutes - Rob Nuij

Overdragen is hier erg moeilijk dus dan maar schutten. De sluis uitvaren richting de brug, rechtsaf en dan de sluis bij Woerdense Verlaat door a 1.40 euro. Je vaart het mooie watertje de Grecht op richting Woerden. Woerden binnenvarend zie je links zie eenjachthaventje en 300 mtr. verder de brug die, als je die onderdoor gaat, uitkomt op de Oude Rijn. Hier rechtsaf. De Oude Rijn is een mooi riviertje en net zoals vandaag een door de weekse dag in september, ook erg rustig wat betreft bootjes.

Je vaart door naar Bodegraven en daar voor de brug vaar je een sluis door (1.40 euro) verder naar Zwammerdam. Wanneer je in Zwammerdam de brug onderdoor bent 1e vaartje rechtsaf de Ziende brug onderdoor en langs een druk weggetje varen tot de Ziende sluis. Daar overdragen en gelijk rechtsaf, met een paar kronkels komje uit op het riviertje de Meije. Je vaart het leistenen bruggetje voorbij, ongeveer 150 mtr. Voor een boerderijtje linksaf bruggetje onderdoor.

Daar is een klein stuwtje, op de knop drukken enje kan er door. Deze brede sloot helemaal rechtdoor (wel met kronkels) aanhouden tot je rechts het open water van Zuideinderplas ziet. Hier opgaan en je houdt dan het witte bruggetje aan van de overkant. Na het bruggetje kom je ook weer op een meertje. Hier schuin rechts naar de andere kant varen. Bij de wat hogere bomen rechtsaf en dan gelijk linksaf. Ook dit mooie kronkelige slootje uitvaren en aan het eind vaar je tot aan een kano-steiger. Mooi plekje om even te rusten.

Dan rechtsaf en aan het eind moet je linksaf dan weer linksaf en je vaart op het kerkje van Nieuwkoop aan. Dan op de splitsing rechtsaf, doorvaren tot het eind en dan moet je weer rechtsaf. De prachtige Meessloot (kronkelig) uitvaren tot je linksaf moet. Rechtdoor ligt een balk over het met veel waterplanten begroeide vaartje. Dit kronkelige vaartje ook blijven volgen, dus niet rechts of links gaan. Op dit vaartje kruis je tweemaal een poeltje. Je houdt bij het 2e poeltje rechts rechtdoor aan. Vaart nog langs een zonnepaneel en dan kom je uit op een splitsing. Hier linksaf door een open oud draaibruggeje dan zie je voor je ook de kerk van Noorden. Deze Vlietsloot uitvaren tot aan de kerk en je bent terug aan de instapplaats.

Samenvattend: een prachtige kanotocht via de Grecht, de echt wel leuke Oude Rijn en het mooie natuur-gebied van de Nieuwkoopse-Plassen. Een kanotocht van plm 32 km. met een hoge waardering voor rust en natuur. N.B. er zijn 4 sluisen op deze tocht waarvan je de sluis bij Zwammerdam makkelijk kan overdragen. (Gevaren en beschreven: Rob Nuij)

Aanrijroute

De snelweg Amsterdam - Utrecht, afslag Kockengen - Breukelen nemen, dan Kockengen aanhouden en daar langs rijden. Op de 2e rotonde rechtsaf Wilnis aanhouden en voor de brug linksaf naar Woerdense Verlaat. Dan Noorden aanhouden en voor de kerk is de instapplaats. Hier is ook een kano en fluisterboot-verhuur, bij het cafe-restaurant.

Kanoroute Nieuwkoopse Plassen - 18 km

Is de 32 km rondtocht je iets te ver voor een dagtocht? Met dank aan Peter de Gier vind je een mooie routebeschrijving van een 18 kilometer lange kanotocht dóór de Nieuwkoopse Plassen. De tocht begint en eindigt in het gehucht Noorden vlakbij Nieuwkoop. Hij voert door kleine slootjes in het rietland, op de grens van weiland en rietland, over de plassen zelf en een kort stuk langs bebouwing. Er is veel afwisseling. Deze route is voor een deel een koppeling van twee kortere routes:

Nieuwkoopse Plassen - 18 km