Ketelmeer - rond IJsseloog

kanoroute rondtocht voor kano en kajak Kajakroute IJsseloog; Rondtocht; plm. 14km.; Start-eind: Parkeerplaats Marina Schokkerhaven - IJsseloog - rond Hanzeplaat - ri. Kattendiep - retour via Marina Ketelhaven en slibdepot - Schokkerhaven

IJsseloog is een kunstmatig eiland in het Ketelmeer. De ringvormige put van 45 meter diep en een kilometer doorsnede heeft tot doel verontreinigd slib uit de bodem van het meer te bergen. Direct ten oosten van het slibdepot zijn nog twee eilanden aangelegd, Schokkerbank en Hanzeplaat. Deze twee eilanden beslaan 110 hectare en zijn ingericht als natuur- en recreatiegebied. Watervogels als zwanen, ganzen, lepelaars, bergeenden en futen bevolken deze eilanden. Het eiland dankt zijn naam aan de ligging voor de monding van de IJssel en aan de vorm van het slibdepot, rond als een oog, waardoor het contactoppervlak van het slibdepot met de omgeving zo klein mogelijk is.


Vroeg in de middag vertrekken we met onze kajaks vanaf het strandje aan de parkeerplaats Schokkerhaven. Kanonatuurtochten-Rob is vandaag onze gezellige gids. In 2007 heeft Rob een fraaie tocht rond het IJsseloog al eens gevaren en beschreven. Helaas komen we er al snel achter dat de tijd sindsdien niet heeft stilgestaan. Een vriendelijk blauw bordje, met verwijzing naar artikel 461 van het Wetboek van Strafrecht, ontzegt ons de toegang tot de fraaie binnenwatertjes.

Linksom met de neus in de wind passeren we de Hanzeplaat, gescheiden door een mooie doorvaart, eventjes in de luwte. Heerlijk genietend van de vele vogels. De wind trekt iets aan en we zijn snel toe aan een lekker opwarmertje. "Laat je kano's maar even liggen, ik weet jullie te vinden" De havenmeester in Ketelhaven laat ons even gebruik maken van zijn slipway.

We laten ons de koffie en warme tosti goed smaken, genieten van het uitzicht over het Ketelmeer op het terras van het restaurant. Links om het IJsseloog leggen we nog even aan op een aardig zandstrandje. Om de strekdam heen terug naar Schokkerhaven. Een heerlijke middag uitwaaien. Ik was bijna vergeten hoe leuk het kajakvaren is, zo na een hele zomer in de solo ;-)

Tijdens het opladen van de kajaks in de avondzon worden we nog even getrakteerd op een fraaie vliegshow. In formatie draaien drie vliegtuigjes hun loopings op terugweg richting Lelystad. "Is dit écht ons laatste tochtje van dit seizoen?" grapt Rob nog snel voor we elk ons eigen weg gaan. In ieder geval weer een middag kanovaren waar we met plezier op terug kunnen kijken.