Kajaktochten in Overijssel

In Overijssel is ruim 400 kilometer prachtig vaarwater te ontdekken, zowel met kano als kajak. Van de Kop van Overijssel, Salland tot in Twente (zelfs grensoverschrijdend) zijn de meest afwisselende kanoroutes te varen.

kajakvaren in Overijssel

Kajakvaren of (open) kanovaren?

Eigenlijk maakt het niet uit welk type je vaart. Eenmaal op het water het is sowieso genieten geblazen! Bovendien zijn in Overijssel meer dan voldoende afwisselende kajaktochten te vinden. Bijvoorbeeld heerlijk lange afzaktochten in je kajak varen op de Vecht of Regge en de waterlopen uit vroegere tijden (her-)ontdekken.
In het Vechtpark bij Hardenberg kun je als wildwatervaarder prima oefenen in de wildwaterbaan. Via de vistrappen vaar je na je afdaling terug voor een nieuw avontuur.
Maar er is meer te peddelen! . . . .

Kop van Overijssel

Idyllische vaartjes in de Natuurpark Weerribben Wieden lenen zich bij uitstek om lekker te rustig toeren in de open kano. Op een winderige dag zijn de meren als Beulakerwijde, Belterwijde, Bovenwijde en het Giethoornse meer voor de geoefende kajakvaarder een heerlijk speelparadijs.

IJsseldelta

Ook rond Kampen, het vaargebied van kanovereniging Skonenvaarder, zijn aardig wat lange kajaktochten te peddelen. Rond de IJsseldelta heeft de vereniging enkele mooie tochten voor je uitgestippeld: de Roggebottocht, Kampereilandtocht en de Sluizentocht, respectievelijk 20, 30 en 35 kilometer. In de IJsseldelta zelf is een integraal kanonetwerk ontwikkeld met diverse aanlegplaatsen en nieuwe vaardoorgangen. Op dit netwerk in de polder Mastenbroek, te vinden in de driehoek IJsselmuiden - Hasselt - Zwolle, kom je wel enkele niet te nemen stuwtjes en duikers tegen, maar deze zijn dan weer voorzien van prima overdraagplaatsen.

Salland

Een van de mooiste rondjes in Salland is het Rondje Linderbeek, favoriet bij zowel kano- als kajakvaarders. Je vaart de Regge, Linderbeek en het Overijssels kanaal. Er zijn goede voorzieningen om je kano of kajak over te dragen. Op de kanoroutes over de Zandwetering of Schipbeek, iets zuidelijker, zijn trouwens óók prima overdraagplaatsen te vinden.

Twente

De Dinkel is misschien wel het meest bekend bij de kanovaarders die van een kronkelend stukje stromend water houden. Hoewel er slechts van september tot eind maart gevaren mag worden, de natuurlijke loop biedt na elke bocht weer een verrassing (en af en toe de nodige obstakels ;-)

Bovenregge, Eksosche Aa, Bornsebeek, Kanaal Almelo-Nordhorn, het vaargebied van Kanoleut. De "Kanoleu" varen prachtige kanoroutes, bijvoorbeeld de Twente kanotocht, vanuit de haven van Almelo over de Oude Bornse beek, het Lateraalkanaal en Kanaal Almelo-Nordhorn. Helaas zijn de fraaie tochtbeschrijvingen (nog niet?) op hun nieuwe site te vinden.
Ook de nieuwe grensoverschrijdende kanorondtocht door de Grafschaft Bentheim en de gemeente Dinkelland is de moeite waard te ontdekken.

Het Overijsselse landschap kent veel hoogteverschillen. Op veel kanotochten moet je dan ook overdragen, maar dat maakt het kanovaren in Overijssel misschien wel des te aantrekkelijker. "Verplichte" ;-) rustmomenten aan de waterkant, even lekker picknicken, of gewoonweg genieten van het afwisselende landschap aan de overdragplaats.

Kom ook eens kano- of kajakvaren in Overijssel!

kanovaren informatie En.. zoals (bijna ;-) alle kanoroutes op kanoweb, de tochten zijn prima geschikt om met de open kano te ontdekken! Wij varen over algemeen gemixt; kajak én kano! - Veel peddelplezier!