vader&zoon activiteiten

inspiratie voor vaders die het verschil willen maken

Photography by Kanoweb

    Home · Kanovaren, vader&zoon-activiteit

Kanovaren, vader&zoon-activiteit

Kanovaren als vader&zoon-activiteit en leren communiceren
Dit gastblog is een hoofdstuk uit het boek ’ 42 (onvergetelijke) vader&zoon-activiteiten – inspiratie voor vaders die het verschil willen maken’ van ontdekkingsschrijver Michiel van Straten (www.ontdekkingsschrijver.nl).


Stel je een spiegelglad meer voor. Je kijkt vanaf net boven het wateroppervlak om je heen. Je ziet een schilderpalet aan aardse kleuren: bruin, groen, geel en zelfs rood, in 50 tinten herfst. Een eend kwaakt, maar dan een soort waarvan je niet zeker weet of je die wel eend noemt. Het zou ook een parelduiker kunnen zijn, of een klein uitgevallen gans. Hoewel, die gakt toch? Je betrapt jezelf erop dat je zomaar de tijd neemt om hierover te mijmeren. Dat doe je anders nooit. Wat was dat, daar in het water? Een grote vis die even opdook. Zouden we die kunnen vangen en eten? Een lichte nevel hangt over jullie panorama en lijkt de geluiden te dempen. Is dat geen ijsvogeltje, daar op die tak, met zijn blauwe rug? Een libelle landt even op het hoofd van je zoon, die voor je zit. Dit is een wereld ver weg.

50 tinten herfst En toch is het vlakbij. Een kano is namelijk zo gehuurd, en we bevinden ons in Nederland, dus er is een hoop water hier dat onder die kano past. Of is het een kajak? Eens en voor altijd: een kajak heeft een afgesloten bovenkant, je zit in een kuipje met je billen op de bodem en je benen recht vooruit. Je peddelt met een zogenoemde dubbelbladspeddel (3 x woordwaarde), een steel die aan beide uiteinden voorzien is van een blad. Een (Canadese) kano is open, je zit op een bankje, dus hoger boven het water. Je gebruikt hierbij een enkelblads steekpeddel. Zelfbedacht ezelsbruggetje: een kano is open, een kajak is afgedekt. Graag gedaan.

Het mooie van een kano is dat je daar prima in kunt varen met zijn tweeën. Sterker nog, doordat je allebei je eigen enkelblads peddel aan één kant van de kano in het water steekt heb je elkaar nodig om niet je dag te vullen met louter rondjes varen. Jullie moeten je peddelgedragingen op elkaar afstemmen. Stuurt de een te veel naar links, dan corrigeert de ander iets naar rechts. Beter is het te anticiperen en afspraken te maken. Dit gezegd hebbende: voor kanovaren moet je kunnen communiceren. Die communicatie moet dan doelgericht en effectief zijn, of, zoals een oude kano-wet zegt: niet kwebbelen tijdens het peddelen. Het kan ook zijn dat ik dat net verzonnen heb. Hoe dan ook: alleen maar zuchtend de rommel van de misslagen van de ander opruimen komt de sfeer niet ten goede, dus overleg.

kanovaren vader zoon Ik noemde net links en rechts, maar beter is het natuurlijk om onderling vooral nautische termen als bakboord en stuurboord te bezigen, dat geeft jullie nóg meer het gevoel dat je iets onalledaags aan het doen bent. Als je zoon uitgerust is met een gezonde dosis nieuwsgierigheid zou hij tijdens het varen aan je kunnen vragen: waarom bakboord en stuurboord, en niet links en rechts? Als man van de wereld antwoord je dan natuurlijk dat de termen links en rechts voor verwarring kunnen zorgen op een boot waar niet alle neuzen dezelfde kant op staan. De begrippen bakboord en stuurboord staan los van de richting waarin je kijkt. Als hij vervolgens vraagt waarom bakboord bakboord heet en stuurboord stuurboord, dan kun je hem uitleggen, nee, laten zien, dat het antwoord achter in de kano zit. Voor een rechtshandig persoon peddelt het over het algemeen het prettigst wanneer hij de peddel rechts naast zich in het water hanteert. De Vikingen begonnen daarmee op hun langschepen, en de overmaatse peddel die de man achterop aan de zijkant van de boot hanteerde was het roerblad. In het Oudnoors werd dat blad styri genoemd, stuur. En omdat boroa plank betekende, heette de kant van waaraf gestuurd werd. Styriboroa. Later is dat verbasterd tot ons stuurboord. En bakboord? Wanneer de stuurman veel kracht moest zetten, door stroming of wind, had hij beide handen nodig aan het roer en zette hij zich schrap met zijn bovenlichaam gedraaid naar stuurboord. Hij stond daardoor met zijn baec (Oudnederlands voor ‘rug’) naar de andere kant gericht. Vandaar: bakboord. Gek verhaal? Het is echt waar, lees het maar na in mijn boek ‘100 Maritieme Uitvindingen – van Astronavigatie tot Zeemansgraf’, uitgeverij Hollandia, 2019.

kano avontuur vader zoon Nou vooruit, de boot in. Waar zoal kun je mooi peddelen? Het is een populaire bezigheid in bijvoorbeeld de waterdoolhof die de Biesbosch heet, met 90 km² vol rivieren, kreken en meertjes en eilandjes. Maar als dat niet naast de deur is is er vast ook een geschikt vaarwater bij jou in de buurt. De digitale kanokaart op de website www.kanoweb.nl biedt meer dan 350 kanoroutes met een totale lengte van meer dan 7000 kilometer! En dat is dan alleen nog maar in Nederland. Die hoef je heus niet allemaal afgepeddeld te hebben voordat jullie het even verderop eens echt serieus gaan aanpakken, bijvoorbeeld in de Belgische Ardennen, of in Zweden.

Nou nou, jullie hebben de smaak van het kanovaren inmiddels goed te pakken, merk ik. Dan is dit misschien een goed moment om jullie eigen steekpeddels te maken. Voor een workshop peddelbouw kun je terecht bij FreerangerCanoe. Ga samen aan de slag en maak er één voor vader en één voor zoon, om je daarmee samen soeverein te voelen in jullie kano op weg naar nieuwe (onvergetelijke) vader& zoon-avonturen.
42 (onvergetelijke) vader&zoon-activiteiten –
voor vaders die het verschil willen maken

42 vader zoon activiteiten Van de achterflap:

‘Een stoer boek bomvol ideeën voor levensecht vader & zoon-plezier. En bepaald geen doorsnee doe-boek. De lezer krijgt, bijvoorbeeld, een nieuwe kijk op kwaliteits-stoeien; dat blijkt niet alleen leuk te zijn maar ook nog eens wetenschappelijk verantwoord. Van Straten laat zien hoe het samen maken van pizza’s een compleet vader & zoon-fiesta kan worden en hoeveel lol vaders en zoons kunnen hebben met het bedenken van bizarre sporten. Hoe kunnen triviaal lijkende activiteiten als sneeuwpret, stoepranden en schatzoeken heel bijzonder worden en goed zijn voor onvergetelijke herinneringen? U vindt het antwoord in dit in tijden van volle agenda’s en verleidende schermpjes hoogst noodzakelijke boek.

Aangevuld met historische weetjes en vermakelijke anekdotes is deze gids een must have voor elke vader!’