Photography by kanoweb

    Home · Finland · Wilderness kanotochten, dichterbij dan je denkt!

Wilderness kanotochten, dichterbij dan je denkt!

Echte wilderness kanotochten hoef je niet enkel te zoeken in Canada, Alaska of Lapland, Noord Scandinavië. Het Saimaa merengebied in het oosten van Finland biedt je ongekende mogelijkheden om ongestoord van je kanotocht te genieten. Een "wildernessgevoel" alsof je in de diepe bossen van Canada peddelt.

Honderden kilometers peddelen, nooit overdragen. Je eigen plekje vinden in de wilderness. Niet na elke bocht weer verrast worden door luidruchtige toeristen. Geniet en ervaar de ruimte, het water, de kleurrijke bossen, de oeroude rotspartijen en de vele unieke diersoorten zoals de Saimaa rob. Het uitgestrekte Saimaa merengebied biedt je alles voor een onvergetelijke wilderness kanotocht. En is bovendien verrassend dichterbij dan je denkt. Slechts op enkele uren rijden van Helsinki !

De perfecte bestemming voor een echte kanovakantie

Wanneer je nog niet zo'n ervaren bereisde kayaker of kanovaarder bent, kan het uitzoeken van de perfecte bestemming voor een echte kanovakantie je nog wel eens hoofdbrekens kosten. Misschien heb je al enkele websites bezocht, verzameld uit brochure's van de meest bekende tour-operators, of gewoon een vriend om advies gevraagd. Tegenwoordig, met de enorme toename aan kano en kajakmogelijkheden, worden kanotrips praktisch in elke uithoek van wereld aangeboden.

Wanneer je bezig bent jouw vakantie te plannen, vraag je dan eerst af wat voor een soort ervaring je zoekt. Finland is, net als de de rest van Scandinavië en sommige noordelijke staten van de USA en Canada, een perfecte noordelijk bestemming met boreaal klimaat en typisch noordelijke natuur. Als je kiest voor een reis naar het noorden, biedt het Finse Merengebied je enkele voordelen die je zeker moet overwegen:

De beste en mooiste kanoroutes zonder overdragen !

In het Saimaa merengebied combineren we niet het echte hiken met peddelen. Vanzelfsprekend kun je prachtige wandelingen maken op de vele eilanden. De meerderheid van de meren is direct met elkaar verbonden door waterpassages en de beste en mooiste kanoroutes kunnen worden gepeddeld zonder de ergernis van overdragen van al je materiaal. De beschutte oevers en vele eilanden in het Saimaa merengebied bieden unieke mogelijkheden voor traditionele meren- en rivier routes. Lichte bepakking is dus echt niet cruciaal, aangezien je niet over land hoeft te transporteren.

Dichterbij dan Canada en minder druk dan Zweden.

Wanneer je op zoek bent naar de ultieme noordelijke wilderness ervaring, in een afgelegen gebied zonder wegen en bewoonde dorpjes, zul je misschien naar Canada of Alaska moeten vliegen. Maar laat het dan helder zijn dat niet elke wilderness ook "vriendelijk" is en dat in dezelfde wilderness de niet geinformeerde en/of onervaren bezoeker soms een onoverwinnelijke hindernis op "zijn pad" kann vinden.

Wanneer je dan ook nog niet toe bent aan dergelijke wildernesstochten en je voor een kanotocht in Zweden kiest, zul je snel vaststellen dat de populaire kanocenters én kanoroutes steeds drukker bezocht en bevaren worden en het je nét niet die wilderness ervaring brengt die je zoekt.

Een kano of kajaktocht in het Saimaa merengebied biedt je alle elementen van een échte wilderness kanotocht ! Je laat op een vriendelijke manier alle drukte achter je. Geen massatourisme dus!

Een uniek merenlandschap

In grote delen van het Saimaa merengebied vind je een van de best beschermde zeehonden van de wereld, de Saimaa zeehond. Met een beetje geluk kun je ze zien in de meren van het Kolovesi en Linnansaari Nationaal Park.

Het Finse Allemansrecht

Het Finse Allemansrecht geeft iedereen de kans te genieten en zich te bewegen in de vrijheid van de onmetelijk uitgestrekte bossen en wateren met slechts weinig beperkingen. Zelfs in de beschermde gebieden wordt er van de bezoeker geen toegangsprijs verlangt of is een vooraanmelding nodig bij de fraai aangelegde opstartplaatsen. Aan groepsgrootte is geen beperking gesteld.

Eindeloze kanoroutes

Met ruim vierduizend! vierkante kilometer aan wateroppervlakte is het Finse Saimaa Merenebied een van de grootste aaneenschakeling van inlandse meren in Europa. Een eindeloze inlandse archipel maakt Saimaa de ultieme vakantiebestemming voor avonturen op golven en waterwegen. Je zult snel merken dat het potentiëel aan te varen routes onbegrensd is.

Geen hindernissen op je kanotocht

Vergeleken met vele rivier routes biedt het Saimaa merengebied je standvastige peddelcondities vanaf het vroege voorjaar tot de late herfst. Verschillen in waterniveaus, dammen of andere obstakels hinderen je niet op je kanotocht. Dit is een van de grootste verschillen in het kanovaren in Finland in vergelijk met Zweden.

Vrijheid in keuze van je materiaal

Of je nu kiest voor een canadees of een kajak voor je tocht. Je hebt de vrijheid in keuze van je materiaal. Voor alle tochten is het juiste en bovendien goed materiaal beschikbaar.

De Finse ziel

Als een ouderwetse sauna: een beetje ruw aan de buitenkant met een hart van goud van binnen. Beleef en ervaar het zelf!
Met dank aan: Kolovesi Retkeily Canoe Outfitters Co