Zuid Luonteri, beschermd natuurgebied

Het weer is druilerig, flink bewolkt, maar de temperatuur is aangenaam. Het merengebied zuidelijk van Luonteri is de moeite van het ontdekken waard. Het Hietavesi over en noordelijk richting. Heposaari, waar de prachtige vergezichten over de Linnanpaanselka ons opnieuw verrassen. Dit is echt genieten van rust en ruimte. Na elke bocht wanen we ons in een ander landschap.

antolla Afwisselend bos, rotspartijen, riet en gelukkig, meer dan genoeg water om te peddelen. Een reusachtige rots steekt hoog boven het water uit. Hij nodigt ons als het ware uit “Kom en peddel eens een rondje om me heen!” Links de oever van het eiland. Het is alsof we over een zwart gat varen. De rots ligt vrij kort aan het eiland en we zien we de bodem van het meer niet, wanneer op gemak we met onze kajaks hier tussendoor peddelen.

antolla Laverend tussen de vele kleine eilanden in de Hietavesi varen we af en toe een nauwe kloof binnen. Meestal loopt die dood, maar het is gewoonweg genieten van de afwisselende en grillige rotspartijen. In de kleine gasthaven op de onderste punt van Ruspakko leggen we aan om lekker onderuitgezakt te genieten van de omgeving.

Het uurtje rust doet ons goed. We trekken verder richting Luonteri terwijl elk eiland ons uitnodigt even rond te peddelen. "Wat een afwisseling, prachtig!" Ondertussen pakken in het noorden donkere wolken zich samen. De wind trekt stevig aan. Het wordt dus tijd een korte route te nemen naar onze stek.