Zuid Kolovesi, rustverstorende waterdruppels

Vanuit Savonlinna rijden op ons gemak richting het Kolovesi Natianal Park. Een geschikte uitvalsbasis voor onze kajaktochten vinden we op een mooi strak grasveldje aan de passantenhaven in Savonranta. Aangezien morgen zéér slecht weer wordt voorspeld besluiten we een mooie lange avondtocht te gaan maken.

avondtocht per kajak in het zuiden van Nat. Park Kolovesi Rond vieren in de middag vertrekken we bij de aanlegsteiger Kirkkoranta om van daaruit een lange rondtocht door het prachtige natuurgebied te gaan peddelen. Een lekker briesje en meteen na de eerste oversteek krijgen we de eerste regenbui over ons heen. We kijken goed rond en en besluiten lekker door te peddelen. De regen is van korte duur.

prachtig uitzicht over het meer vanaf de ukonvuori Rond de punt van het eerste eiland ligt Ukonvuori. Op de hoge steile heuvel zijn 5000 jaar oude rotstekeningen te bewonderen. Het is even klimmen, maar je krijgt dan ook een prachtig uitzicht over het meer cadeau. Rustig sturen we onze kajaks de smalle kloof Ukoniatiti in. Het is een beschermd gebied, peddelen mag, aanleggen niet. Langs de oever kijkt een otter nieuwsgierig naar onze passagier achter in de kuip. Dit zal ie niet vaak zien. Casper blijft als gewoonlijk rustig zitten. Dit is genieten van de natuur. De otter gaat over wat stenen in de richting van het meer om tenslotte onder water te verdwijnen.

kruipend riet Na enkele fraaie inhammen met fantastische begroeiing op de rotsen en aan de waterkant "kruipt" het riet en gras steeds verder naar elkaar toe. Er moet een smalle doorgang zijn om weer op open water te komen, maar het is toch nog even zoeken. Uiteindelijk vinden we de doorgang. Even een slalom met onze kajaks tussen een paar grote keien door en... we zijn aan de ander kant van het eiland Vaajasalo. Een totaal ander landschap dan het soort van binnenmeer waar we juist uitgepeddeld zijn.

campsite Het wordt tijd de oever te volgen op onze weg terug. Zeker om niet te laat aan te komen. Maar ja, het gebied is zo mooi, dat we besluiten aan te leggen op de onderste punt van Vaajasalo. Een van de schaarse officiële campsites in het natuurpark. We krijgen vers geplukte bosbessen aangeboden van een Fin die op zijn tocht door het Kolovesi Park hier voor de nacht zijn tentje heeft opgezet.

Nadat we onze kajaks nog door een bijzonder mooie doorvaart hebben gemanouvreerd komen we uiteindelijk rond negenen weer op ons vertrekpunt aan. Het Kolovesi Natianal Park is een prachtig gebied. Gelukkig goed beschermd. Vooral zo houden denken we. Hier ervaar je echt de natuur, waar in alle rust zelfs de waterdruppels van je peddel je soms nog kunnen storen.


Kolovesi Seal Trail weergeven op een grotere kaart