Ontspannende kajaktocht langs de "rug" van Punkaharju

Opnieuw avondrood wanneer ik zit te schrijven. Onze derde dag in Finland, rond 21 graden, zon, veel wolken en af en toe een bui. Tegen de middag naar Punkaharju, liggend op een prachtig rif. De hoofdweg en spoorbaan loopt van eiland naar eiland over een smalle landstrook, ontstaan in de IJstijd, door de wegschuivende reuzengletsjers. Deze kiezelsteenrug, "harju", is ongeveer 7 kilometer lang en op het smalste stuk zo'n 5 meter breed. Aan het begin, komend van Savonlinna, ligt Retrettie. Een kunstmatig aangelegd grot met een grote kunstcollectie. Zeer bekend in Finland en het bezoeken waard. Op de bootreis van Stockholm naar Helsinki is ons door twee Finnen die hier in de buurt zijn opgegroeid een bezoek al aangeraden.

reus bij retrettri Bij aankomst op het rif een klein perronnetje voor de bezoekers die per trein arriveren. Een kollossaal kunstwerk doet dienst als wachtruimte rijdens een regenbuitje. Het is even zoeken, maar uiteindelijk vinden we een aanlegplaats voor een van de vele stoomboten in de regio. op de veranda drinken we eerst nog even wat en genieten van het uitzicht, om daarna onze kajaktocht rond Punkaharju te starten. Tegen de wind in zuidelijke richting. Genietend van de fraaie uitzichten over het water is het toch nog even stevig peddelen. We besluiten een binenmeertje op te varen onder de oude weg door: windstil. Rechtdoor steken en op naar de volgende doorgang om uit te komen op het grote meer aan de noordzijde van Laukansaari.

heerlijk uitzicht Van hieruit via enkele van de vele eilandjes linksom het rif. Kleine kopmeeuwtjes scheren over onze hoofden en krijsen in vogeltaal, wat voor ons net zo onverstaanbaar is als het Fins. Drie roodnekduikers "peddelen" ons vooruit. Af en toe verdwijnen ze onder water om even verderop weer even zo verrassend met hun fel gekleurde nekjes te draaien. Prachtig. Donkere wolken komen ons achterop, dus besluiten we even aan wal te gaan. Een perfecte plek met een schuilhutje. We schrijven in het gastenboek en genieten van het wijdse uitzicht maar ook van de kleine details die de natuur ons biedt.

oog voor detail Na een paar uur komen we uiteindelijk terug bij het rif. Nog even onder de brug door en we zijn terug bij de aanlegsteiger. Een fantastische route, niet ver van de bewoonde wereld. Wat heet bewoond, Punkaharju heeft slechts een kleine 4000 bewoners op een kleine 500 vierkante kilometer. De regio heeft veel te bieden en is echt niet alleen in trek bij de Finnen. Via de zandweg langs een prachtig hotel uit 1790 rijden we rustig terug richting Savonlinna.