In avondrood rond Savonranta

Al enkele dagen is de passantenhaven in Savonranta onze uitvalsbasis voor prachtige kajaktochten in de wijde omgeving. Tijd om bij prachtig avondweer hier een fraaie rontocht te starten. Onder de kleine brug richting Savonlinna peddel ik langs de uitloper van het dorp. Uiteenlopende bebouwing. Langs prachtige oude boerenhuisjes, villa's en vakantie-optrekjes met mooi aangelegde privé haventjes Aan het uiteinde van deze landtong vaar ik richting een groot meer. De vorm van het meer is vijwel rond en is tegelijkertijd het diepste in de regio. Er zijn dan ook geen eilandjes te vinden. Het meer zou zijn ontstaan door een inslag van een meteoriet. Hier kan ik me iets bij voorstellen gezien de omvang en vorm.

savonranta Van de stilte en ondergaande zon genietend peddel ik terug in de richting van het kleine dorpje. Schiet nog een paar mooie plaatjes en vaar langs rietkragen naar een andere doorgang onder 417. Het water stroomt hier toch behoorlijk in deze vernauwing. Enkele mooie groen eilandjes verder steek ik rechts richting de haven. Toch iets verder dan gedacht. Na een grote bocht en tussen twee eilandjes door zie ik de bedrijvigheid in de haven. Dit weekend is er iets te vieren blijkbaar. De grote partytent is ondertussen al opgezet en verschillende zijn al gearriveerd met hun zeil- of motorboot. Stukken drukker ddan de dagen hiervoor.

avondrood Op gemak gaan onze kajaks op het dak van de auto. Vesten, schoentjes en peddels krijgen hun vaste plekje. Klaar voor de terugreis richting Zweden. Onder genot van een drankje kijken we terug op onze prachtige kajaktochten op de Finse wateren. Kolovesi, Linnanjaari, Savonlinna, Punkaharju, Kerma kanaal, allen op eigen wijze hoogtepunten in het Finse Merengebied.