Valamo, helder water met obstakels

Een sereen klokgelui klinkt vanuit uit het bos aan de overzijde van het meer. De eerste waterdruppels van onze peddels druipen in het water van het Saimaa merengebied. Een aaneenschakeling van vele kleine en grote meren in een uitgestrekt gebied ligt voor ons. Een labyrinth van waterwegen waarin we met onze kajaks onze weg willen vinden. Met een oppervlakte van 4.400 vierkante kilometers, 13.710 eilanden en 14.850 kilometer een waar natuurlijk kunstwerk uniek in zijn soort. Deze gigantische omvang maakt ons bewust dat we nooit en te nimmer alles zullen kunnen peddelen. Gelukkig maar. Maar we kunnen wel gaan genieten van de variëteit die de natuur van de Saimaa ons biedt.

valamo

... Lees verder:
Valamo, helder water met obstakels

Kermajarvi, Heinavesi - een lichtstipje

De dag begint zonnig, dus het wordt tijd om onze spulletjes in de kuipjes te pakken. Even later merken we het verzet van de stroomversneling. Dat peddelt lekker snel! Maar al vlug schieten we tussen twee eilandjes de vaarroute uit, op zoek naar iets rustiger vaarwater. De eilanden in de Kuusrannanselkä wisselen elkaar af in vorm en begroeiing. In de verte zien we de rode en groene markeringen van de vaarroute fel oplichten in het zonlicht. "Daar moeten we tussen de eilanden door naar het Kermajärvi!"

... Lees verder:
Kermajarvi, Heinavesi - een lichtstipje

Heinavesi, een grote beer maakt zijn opwachting

Na in Heinavesi de prachtige houten kerk te hebben bewonderd gaan we voor de peddeltocht van vandaag eerst op zoek naar het juiste eindpunt. Wel belangrijk, blijkt achteraf. Het is nog flink zoeken met al die kleine bospaadjes. Via zandpaadjes, links rechts, ga zo maar door, staan we plots voor een hefboom met slot. Hier kunne we niet verder. Jammer want linksaf ligt het haventje van Wirran Wietan. Prachtig gelegen aan het kanaal vanuit Heinavesi.

... Lees verder:
Heinavesi, een grote beer maakt zijn opwachting

Ruokuvesi - Pilppa kanaal, de laatste sluis

Het Pilppakanaal, niet meer dan een natuurlijke doorvaart, is voorzien van de laatste sluis voordat we het Ruokovesi, het uiterst Noordelijke gebied van de Kolovesi invaren. Een kleine meter verval. Aangezien we hier nog even op ons gemak willen genieten, maken we geen gebruik van de sluis. De doorvaart tussen de rotsen is redelijk smal, dus maken we dankbaar gebruik van de stroming. Op de uiterste punt van Mantysialo leggen we aan om enkele meters boven het water vanaf een grote rotspartij een groep kanovaarders voorbij te zien komen. De naaldbomenn lijken reuzen, maar dit is gezichtsbedrog. De oevers van de eilanden zijn op veel plaatsen erg steil. Grote rotspartijen steken hoog boven het water uit.

... Lees verder:
Ruokuvesi - Pilppa kanaal, de laatste sluis

Kolovesi Noord, op zoek naar de zeehond

Voor we naar Kirkkoranta rijden waar we onze kajaktocht in het Noordelijk Kolovesi Park starten, gaan we nog eerst even aan bij Jouko. Hij is erg opgewekt, heeft het duidelijk druk met de verhuur van kano's en kajaks. Wanneer ik een grote steekvlieg van zijn rug af mep wordt hij vrolijk. "Rotbeesten" zegt hij met een brede glimlach "Maar een goed teken, zodra je deze hier ziet heb je gegarandeerd goed weer, dus ook peddelaars!" We kletsen nog even bij waar we zoal hebben gepeddeld de afgelopen tijd en hij geeft ons nog wat goede tips voor onderweg. Hopenlijk spotten we vandaag de alom bekende zeehond, maar dat zal pas tegen de avond kunnen lukken.

... Lees verder:
Kolovesi Noord, op zoek naar de zeehond

<< Eerste < Vorige [1 / 3] Volgende > Laatste >>