Ruunaan: vissen, hiken, raften en peddelen

Ilkka vertelt ons graag over de regio die we enkele dagen met onze kajaks zullen gaan verkennen. Zijn camping aan de Pielinen, het op drie na grootste meer van Finland, is voor ons een perfecte uitvalsbasis. Samen bekijken we de vele mogelijkheden en de verschillende kaarten van het gebied.

vliegvissen De peddelroute van de rivier Lieksanjoki begint in de buurt van de Russische grens. Een eerste waarschuwing aan ons adres: "Ga niet alleen de borderzone in wanneer je niet de Russische bewaking met hun Kalasnikovs wilt tegenkomen!" Met een grote glimlach op het gezicht van Ilkka blijkt de waarschuwing minder serieus bedoeld dan gezegd. Het blijkt namelijk dat twee man de bewaking uitvoert over een strook van ongeveer honderd kilometer. Kans dat we vader en zoon tegen het lijf gaan lopen is dus erg klein. En zo komen we nog meer leuke en interessante wetenswaardigheidjes te weten. Zoals de "zwarte vlek" op Google, iets ten noorden van Lieksa. Wetenschappers beweren dat dit de donkerste plek op aarde is aangezien de streek geen elektriciteitsvoorzieningen kent en vrijwel onbewoond is. Al snel blijkt dat Ilkka het zijn gasten op alle manieren naar de zin wil maken. Een goed vooruitzicht.

hiken In het begin stoomt de rivier rustig door de wildernes naar het meer Ruunaanjärvi en van daaruit via diverse meertjes in zuid-oostelijke richting. De stroomversnellingen van Ruunaa zijn een ware belevenis voor vliegvissers en rafters. De route eindigt normaal gesproken bij de brug van de rivier Naarajoki, maar de Lieksanjoki stroomt door tot aan het meer Pielinen bij Lieksa.

In het Ruunaa gebied zijn vele gemarkeerde wandel en hikingroutes uitgezet met een totale lengte van 50 kilometer. Deze routes zijn verbonden met de 135 kilometer lange "Bear Trail route" , Karhupolku, een netwerk van prachtige wandelpaden door de wildernes. Onderweg vindt je ruim gelegenheid om je tentje op te zetten op een van de ruim twintig aangelegde vuurplaatsjes, voorzien van schuilhutje en "tonnetje".

Een werkelijk prachtige omgeving om te ontdekken. Wild stromende watervallen passeer je eenvoudig door gebruik te maken van de vele houten hangbruggen. Paden door onherbergzaam gebied zijn door middel van planken beter toegankelijk gemaakt. Een echte aanrader voor de hikers, maar ook de wandelaars die op kortere afstanden willlen genieten van deze ongerepte natuur komen aan hun trekken. De keuze uit een van de vele kortere routes maakt het genieten van zelfs een dagwandeling meer dan waard. In het centrum van het Ruunaa gebied ligt een camping voorzien van alle gemakken en is een ideaal startpunt om de regio te gaan verkennen.