Photography by Kanoweb

Veluwerally 2013, een feest om niet niet te vergeten!

Het is de organisatie, de vele vrijwilligers én de deelnemers gelukt om van van het 35-jarig jubileum een waar feest te maken. Op het startterrein in Giesbeek is het tussen de vele tentjes een kleurrijk schouwspel van kano's en kajaks in alle soorten en maten. Fanatieke vaarders van jong tot oud verzamelen zich voor een fantastische afsluiting van het vaarseizoen. Alhoewel,.. de echte dieharts zullen vast en zeker ook deze winter "gewoon" doorvaren.

Zaterdagmiddag wordt door diverse vaarders het examenmoment open kano goed benut. De tweede hands kanomarkt, stands van Kanoshop, Kajan watersport, Bever sport, Globetrotters, Moosecamp én de friteskraam worden druk bezocht. En vanzelfsprekend trekt ook de "RWS30", de patrouilleboot van Rijkswaterstaat, weer veel belangstelling.

skin on frame Het weer is dit jaar de organisatie goed gezind. Een mooie zonsopkomst, straalblauwe lucht, heerlijk temperatuurtje, alleen de wind had iets iets minder gekund ;-) Er is dan ook een superopkomst van kanovaarders uit alle windstreken.

Zondagmorgen vroeg klinkt rond 7.30 uur het startschot voor de 100 kilometer vaarders. In een mum zijn ze vertrokken. De 50 kilometervaarders naar Deventer volgen een half uurtje later, waarna de laatste vaarders het terrein vrijwel verlaten achter laten voor hun 35 kilometertocht richting Zutphen. Trouwens, niet alle deelnemers starten vandaag vanuit Rhederlaag. Vanwege de jubileumeditie is er dit jaar ook een tweede 50km-tocht van Deventer naar Kampen. De deelnemers vertekken daar vanaf het clubterrein van de Deventer Kano Vereniging.

snelle jonge en dames Zelf vaar ik deze keer solo de 35k in de afgelopen winter gebouwde Skin-On-Frame open kano. Opnieuw een uitdaging, wat snel blijkt met deze wind. Pas na 45 minuten flink doorpeddelen vanaf de start; de IJssel. Hopenlijk heeft Bart deze keer wél een paar mooie plaatjes van me kunnen schieten ;-) En ja hoor, amper vertokken hoor ik van opzij een wel zéér bekende stem "Heeee!!" - "Ah, nou heb ik um door, daar is dat dagelijks "spedo-rondje" Kalenberg vanuit Ossenzijl voor bedoeld: Oefening voor de VeluweRally..." Als een speer peddelen ze met z'n drieën er vandoor....

even de inwendige mens Onderweg is het af en toe flink buffelen. Een paar keer is de wind me iets te sterk en heb ik het idee geen meter vooruit te komen. Na Doesburg maar eens een strandje opzoeken voor mn eerste kop koffie. Ben er wel aan toe. Tis gezellig druk aan het strandje, de kids van de WKV, maken er een heus waterpartijtje van, zandkastelen verschijnen tussen de kajaks en ... natte broeken natuurlijk ;-) Verder varend blijkt snel dat ik behoorlijk achterop raak. "Twentse Leu" passeren me, gezellig kletsen... Afwisselend maken we blijkbaar onze stop, want het blijft niet deze ene keer. Drie maal, dus dat wordt een "rondje"!... "Die kom ik in Zenderen wel een keer ophalen!" ;-)

drie maal is rondje Eindelijk, de brug van Cortenoever. Even later heb ik voor me zicht op het eindpunt (alhoewel, beter gezegd "tussenstop"). De laatste kajakvaarders voor me, nog twee diehart "open kano treffers". Voor de laatste maal komt de Reddingsbrigade nog even informeren of alles goed gaat. "Nou... prima! , bedankt voor jullie inzet en betrokkenheid!" De laatste koffie, kano op de kar en nu naar de Berkel. Het laatste stuk richting huis doe ik maar op mn gemak. Een heerlijke lange dag de VeluweRally varen, een feest om niet te vergeten!

VeluweRally 2014 - info Info - website: VeluweRally