Photography by Kanoweb

VeluweRally 2011 - Een peddelbreedte meer water graag!

Fantastische weersvooruitzichten en een licht stijgend waterpeil over de afgelopen dagen. Ideale omstandigheden voor een perfecte VeluweRally 2011. Voor het eerst in 34 jaar wordt de kanoprestatietocht echter afgelast. Na overleg met RWS blijkt afgelopen week de waterstand van de IJssel te laag om het grootste kano- en kajakevenement veilig door te laten gaan.

Uiteindelijk amper één peddelbreedte te weinig water op de IJsselkop (vanmorgen 9.00 uur) wanneer ik na het optrekken van de nevel in de solokano vertrek richting Doesburg. Zuur! Vooral voor de organisatie, de vele vrijwilligers én kanovaarders die zich op deze fraaie dag hebben voorbereid. Zeker wanneer ik bedenk dat in 2009 met zélfs met bijna een peddellengte! onder de afgesproken grens, op 6.86 m! de tocht zonder incidenten gevaren is. De 550 kanovaarders krijgen van RWS zélfs een pluim omdat men zich zo goed had gedragen op de IJssel. Opmerkelijk vanwege de lage waterstand! (varen doe je samen)

De uitgang van het Rhederlaag ziet er wat troosteloos uit in vergelijk met het kleurrijk gezelschap wat hier in voorgaande jaren de IJssel op komt peddelen. Ik ben benieuwd of ik nog wat enthousiaste vaarders ontmoet onderweg. De sportvissers zijn in ieder geval wel in grote getale aanwezig. Het wil blijkbaar wel bijten. Na even een praatje blijkt dat vijf kajakkers mij voor zijn gegaan. Misschien kom ik ze nog achterop bij een van hun stops.

De zon breekt vrij snel door. Bij Doesburg dan ook maar even de benen strekken en mijn warme vestje snel uit. De beroepsvaart dient zich ook al snel aan. Niet anders dan andere jaren, is passeren en inhalen geen probleem. Eentje uitgezonderd, de Tarka, zwaarbeladen stoomt deze op volle kracht richting Arnhem. Een hekgolf van jewelste producerend. Het lijkt wel wildatervaren, hoge golven afwisselend van links en rechts met als finale een flinke "roller" die nét even voor mn canadees "breekt". Prachtig!

Eigenlijk valt het met deze grote jongens best mee. Afstand houden, en snel laten passeren. De pleziervaart, da's meer oppassen. Ze lijken zo klein, maar ondertussen kunnen ze je flink verrassen door hun snelheid of hekgolven, gemiddeld groter dan van een doorsnee beroepsvaartschip. Gaandeweg wordt het dan ook behoorlijk wat drukker met de kleine bootjes. Op zo'n mooie dag als deze mag je die zéker niet de haven laten liggen.

Na de pont in Bronckhorst kom ik eindelijk enkele "vaargenoten" achterop. Geen VeluweRally-ers blijkt. Ze zijn ook niet van me gediend. Zodra ik langs vaar strekken ze hun vleugels en maken zich uit het water. Bij de Baakse Beek neem ik even de tijd voor een lange pauze. Heerlijk genieten van het uitzicht en de pleziervaart. Nog een paar kilometer rustig afzakken en dan aan de Overwelving de kano op de kar. De tocht gaat verder op de Berkel.

Nét voor Zutphen komt met hoge snelheid een speedboot achterop. Ik krijg amper de tijd me om te draaien of hij "speert" al langs me heen. Nog geen honderd meter verder laat ie zn gas los en pruttelt lekker rustig voor me uit. Nou ja! Ik ben niet snel van.... maar in reflex ....!! Zo kort heb ik ze niet vaak langszij gehad! De folder voor snelle motorboten is blijkbaar nog niet beschikbaar in de driekleur "zwart-rood-geel". Werk aan de winkel! ;-)

Aan de Overwelving is het gezellig druk. Ook hier wordt heerlijk gevist. "Wacht even dan leg ik mn hengels wat opzij en help ik je een handje". Kijk .. dat is ontvangst! Een prachtige tocht met vroege herfsttinten over de IJssel. Nu richting de kanostoep aan de Berkel en van daaruit op huis aan. Achteraan de file met de fluistenboten nog mooi even de tijd voor een laatste kop koffie. Hopenlijk hebben we volgend jaar minstens één peddelbreedte meer water! Ofwel een échte VeluwerRally 2012, en bijna een jublileumjaar, hoe dan ook!