Photography by Kanoweb

Veluwerally 2003

28 september 2003, 06.00 uur: vroeg uit de veren! 's Avonds laat alles al een beetje klaar gezet, zodat alleen nog gezorgd hoeft te worden voor verse koffie en broodjes voor onderweg. Op ons gemak pakken we alles in ons stalen ros en nu nog even onze dochter wakker schudden zodat zij ons naar Rhederlaag kan brengen.

veluwerally 2003 In de schemering komen we aan op het parkeerterrein waar al menige camper en caravan de dag tevoren geparkeerd zijn. Iedereen is druk bezig met de voorbereidingen. De eerste groep vertrekt rond half acht.
Eerst even op zoek naar Jan, tenslotte hebben we afgesproken dat we, na de prachtige kanotocht in Brugge dit voorjaar, ons hier weer zouden treffen.
Nog even inschrijven, zoals altijd op het laatste nippertje en zonder bril, het lijkt wel alsof ik niet uitgeslapen ben, maar ik heb er zin in. Vanwege het weer en de lage waterstand zijn er zo'n 150 deelnemers minder dan vorig jaar. Maar met ongeveer 350 deelnemers wordt het vast een geslaagde Rally.

Half negen vertrekken we voor de 35 kilometer, na eerst door de organisatie goed te zijn voorgelicht waar we deze tocht goed op moeten letten. De waterstand in de IJssel is op een recordlaagte, wat opnieuw een heel ander perspectief aan onze tocht zal geven. En dat blijkt. Na een goed half uur over het "zandgat" overigens een prachtig meer, 's morgens zo vroeg, eindelijk de IJssel in zicht. Verschillende malen heb ik dit traject toch al gevaren, in ook verschillende seizoenen, dus ook diverse waterstanden. Maar, zo extreem heb ik niet eerder meegemaakt.

We verbazen ons over de omvang van de kribben, zo breed zie je meestal niet. De wal is behoorlijk hoog als je lekker vlak op het water ligt. Vergezichten zijn er niet bij, tenminste... niet die je normaal gewend bent. Maar toch. Na één regenbuitje blijft het de rest van de tocht redelijk droog. Af en toe een flinke wind op kop. In tegenstelling tot de voorspellingen neemt deze in de loop van de tocht gelukkig niet toe.

Bij Doesburg aangekomen merken we pas goed het verschil. het lag in de bedoeling even te rusten bij het hoekje van de kademuur net voor de brug. Dit viel letterlijk even wat lager uit. Op de foto's is het verschil tussen nu en de tocht van 2002 goed te zien. Het is wel even opletten met de schepen. Doordat ze meer in de geul moeten blijven hebben ze minder ruimte om te manouvreren. Hier hou je dan wel rekening mee.

De zuigkracht is vele malen hoger. Dat merken we dan ook gelijk zodra het eerste schip ons passeert. Gelukkig op dit moment nog aan de wal genietend van de koffie. Maar toch hou ik de kano even aan het lijntje zodat deze niet "op eigen kracht" naar Zutphen vertrekt.
Net voor Bronkhorst komt ons een flink vrachtschip tegemoet. Precies op een gedeelte zonder kribben. Dat wordt dus even goed opletten.
Er is niet veel ruimte tussen het schip en de wal. We passen er wel met gemak tussen, maar nu merken we de flinke zuigkracht.
Zodra het schip naast ons komt trekt de eerste golf ons als één streep door het water. Twee flinke hekgolven, flink wat zweet op het voorhoofd en we zijn elkaar gepasseerd.

Even later leggen we aan tussen twee kribben. Casper springt zoals gewoonlijk weer, enthousiast als ie is, te vroeg uit de kano. Maar ja hij heeft dan ook een buitenboordmotortje en is snel op het droge. Samen met hun collega's van de RCC staan Jan en zijn broer Herman ons al op te wachten en helpen ons een handje.

Toch verrastte één schip ons allemaal nog even en trok in een onbewaakt ogenblik de kano van Petra mee de IJssel op. Nog net op tijd tegen kunnen houden voordat deze aan een onbemande tocht zou gaan beginnen. We kletsen even lekker bij en wisselen wat ervaringen uit. Een leuk weerzien, al is het wat kort, maar dat lossen we via onze sites wel weer op.

Rustig peddelen we verder totdat met een rotgang notbene de Waterpolitie ons tegemoet komt. Oké.. we mogen dan een van de laatsten zijn. Maar van hen mag je toch op z'n minst verwachten dat ze een beetje rekening houden met tegemoetkomende kanovaarders!
En van een noodsituatie kon je ook niet spreken, ik heb geen zwaailicht gezien!

Voor Zutphen zoals gebruikelijk weer de mannen en vrouwen in hun rubberen pakkies, die ook elk jaar weer van de partij zijn. Zij laten zich lekker afdrijven. Volgens mij hebben ze, hoe dichter ze bij Zutphen komen, temeer zo veel plezier. Twee en een half uur in het water liggen?
Normaal lijkt me dat wat koud. Alhoewel het voor enkelen dat gevoel niet zal hebben gegeven. ;-)
Voor Zutphen schiet ik nog even een paar plaatjes. Ik zal deze samen met eerder genomen opnames bij elkaar op een pagina plaatsen.
Lijkt me wel leuk om de diverse waterstanden eens naast elkaar te zien.

De finish komt in zicht. Een paar honderd meter eerder uitstappen. De kade bij de Bult van Ketjen is dit jaar "iets te hoog gegrepen".
Net voor twee uur komen we aan. De 26ste Veluwerally zit erop. Een prachtige tocht. We hebben ervan genoten en hopen dan ook volgend jaar weer van de partij te zijn.
Organisatie: complimenten en tot ziens!