Photography by Kanoweb

Veluwerally 2002

Een prachtige kanotocht over de IJssel, georganiseerd door de Nederlandse Kano Bond. Zelf vaar ik de tocht al enkele jaren met veel plezier als zgn. "niet georganiseerde deelnemer" met onze Trapper. Ik voel het een beetje als afsluiter van het kanoseizoen. Je kunt kiezen voor deelname aan 35 kilometer tot aan Zutphen, 50 kilimeter tot aan Deventer en 100 kilometer tot aan Kampen. Aangezien ik ook volop wil genieten van de contacten op en langs het water start ik meestal met de ploeg die het eerst vertrekt.

Vanuit Lathum, camping de Honingraat vertrekken tussen half 8 en half 9 enkele honderden deelnemers. De sfeer is altijd goed, ook al moet er wel eens gewacht worden met vertrek vanwege de dichte mist. Met regelmaat peddel ik het stuk tussen Lathum en Zutphen of gedeeltes daarvan in mijn eentje of met z'n tweeen, echter zo samen met vele kanovaarders van allerlei pluimage en uit het hele land wissel je regelmatig ervaringen uit en is het een geheel andere ervaring. Voor mij dan ook de reden om deze tocht, voor een ieder die deze nog niet gevaren heeft aan te raden. Wil je meer info over plaats, tijd en activiteiten, kijk dan even op de site van NKB.

Vanuit Rhederlaag na een dik half uur de IJssel op. De kayaks zijn al flink vooruit. Enkele doen het rustig aan dobberen nog wat, eten een broodje, vegen zich de slaap uit de ogen of zo. Halvewege Doesburg komt geleidelijk de tweede groep achterop. Tijd voor een eerste koffiestop op de vernieuwde kademuur van Doesburg. Gezellig bijkletsen met dees en geen en langzamerhand weer verder. Bij Dieren staat de eerste controlepost ons op te wachten. Klaar om je een lekkere appel toe te gooien en zelf het controlekaartje op te pikken. Rustig aan verder om bij Bronkhorst samen met het thuisfront even lekker te relaxen.

Onderweg lekker peddelen, rustig kletsen en vooral genieten van natuur en alle andere peddelaars die hun eigen plekje voor ontspanning langs de oever hebben gevonden. Langzamerhand komt voor mij het eindpunt in zicht, De Bult van Ketjen, Zutphen, de tweede controlepost. Even gezellig afmelden en de kano op de auto, als het zo uitkomt. Ik wil ook nog wel eens naar huis doorvaren via de Berkel. Volgend jaar hoop ik weer mee te varen, dus alvast tot ziens!