Photography by Kanoweb

Honderden kajaks en kano's aan start van 28e Veluwerally

Veluwerally 2005 - Het kampeerterrein aan de Rhederlaag is behoorlijk bezet wanneer we rond zeven uur in de ochtend aankomen. Vele tentjes en caravans, maar vooral kajak en kanoliefhebbers. Iedereen is druk in de weer. De honderd kilometer start om half acht en dat is te merken ook. Er wordt al behoorlijk warm gepeddeld. Moet ook wel, het is nogal grauw en af en toe miezert het.

"Nog tien minoeten voor de start!" klinkt het. Zelf nog eerst op zoek naar de Belgische medepeddelaars en dan even inschrijven. Helaas niemand gevonden, dus dan maar "alleen" voor de 50 kilometer naar Deventer, zoals afgesproken. Teruggekomen bij de auto blijkt dat ik beslist niet de enige ben die de kajak nog moet "afladen". Ondertussen is er een behoorlijke toeloop. Acht uur precies: "Niet schtiekoem ervandoor daar miet die gele kajak!" Er wordt scherp opgelet dat iedereen op de juiste tijd start.

Na het startsein peddelt een grote groep kajak- en kanovaarders het Rhederlaag op voor de grote oversteek naar de IJssel. Na een klein half uurtje peddelen dan eindelijk de IJssel. Ondertussen is het gaan miezeren. Langs Doesburg, met een prachtig nieuwe stadswal naar het veer van Bronkhorst. Ongeveer twee uur, maar ook twee uur regen, dan weer miezeren, dan weer een flink buitje. Al met al wordt je er behoorlijk nat van.

Eindelijk klaart het op. De zon breekt zelfs door! Met de wind in de rug en een behoorlijke stroom mee, in een rap tempo door naar de controlepost Zutphen. Normaal gesproken is dit mijn eindpunt van de tocht (dan nog wel via de Berkel naar huis), maar deze keer alleen voor een koffiepauze. Het is een komen en gaan en iedereen heeft plezier, zo te zien. Na een klein half uurtje peddel ik verder richting zandgat Gorssel. Hier nog even een korte stop om uiteindelijk rond tweeën in Deventer bij de DKV te finishen. Het is nog wel behoorlijk kluunen met de kajak om boven te komen. Tijdens mijn bakje koffie wordt het P-3 stoeltje in mijn kajak door enkele medepellaars nauwkeurig onderzocht.

"Kun je dat ding ook oppompen? - Zit wel gemakkelijk, of niet?" Het eerste niet, maar gemakkelijk zitten doet ie wel. Geen last van de rug of "doorzitgevoel".
Het was dan ook een fantastische tocht, ondanks de "miezerende" start. Ben nog wel benieuwd hoe het de 100 kilometer vaarders is vergaan, aangezien de wind in de loop van de middag toch nog wat aantrok. En, wie weet, volgend jaar de 50 kilometer van Deventer naar Kampen eens proberen.