Photography by Kanoweb

Open Kano Treffen viert 10-jarig bestaan

De grootse opkomst van open kanoliefhebbers zorgt in het weekend van 6 tot 9 september voor een bruisende gezelligheid op de trekkersvelden van Camping de Kluft in Ossenzijl. Uit alle windstreken arriveren in de loop van vrijdag open kano cracks, beginners, liefhebbers en geïnteresseerden. Het lijkt wel of er een supergroeimiddel is gebruikt; vanuit de groene grasmat "ploept" de ene na de andere tipi omhoog. Er ontstaat een waar doolhof van tipi's, tenten, tarps én natuurlijk open kano's; de een nog langer, mooier, kleurrijker dan de ander. Tot diep in de nacht klinkt de gitaarmuziek aan het kampvuur. Iedereen heeft zijn/haar plekje en elkaar gevonden. Veel nieuwe gezichten en gelukkig ook weer de vaarders van het "eerste uur". Het belooft een spektakel-weekend te worden.

open kano treffen Zaterdagmorgen worden we letterlijk de tent uit getrommeld. "10 uur verzamelen op het grote veld!" De lokroep van Arij heeft effect en al snel staan alle deelnemers, al dan niet uitgeslapen, in de kring aandachtig te luisteren hoe het programma van de dag, als gebruikelijk, ter plekke wordt geïmproviseerd. "Niets moet, alles mag en kan, zolang het maar gezellig is" is het motto van het weekend. Dé succesformule van het Open Kano Treffen; een heerlijk ontspannen en aktief samenzijn. Het grote aantal aanwezige kinderen vermag een speciaal programma. En dat is snel geregeld: "Reddingen - reddingen!" klinkt het het schel. Tuurlijk.. waterspektakel dat kan en mag niet niet missen! ;-)

Op verschillende plekjes in de haven wordt er flink geoefend. OKee, reddingen voor de kids, goed, maar eerst wat les in het kanovaren. De jeugd komt met de korte peddeltjes al snel een eind op weg en al snel ontstaan er leuke stoeipartijtjes in het water. Met dit heerlijke weer, prima watertemperatuur en onder goede begeleiding goed verantwoord. Lennart trakteert enkele deelnemers op een cursus kanovaren zónder peddel en Jan Peter neemt de reddingsoefeningen voor volwassen voor zijn rekenening. Af en toe ontstaan hilarische situtuaties. Plezier alom dus.

Het nieuwe Solokano.nl is ook ruim vertegenwoordigd op het Treffen. Heiko en Henk werpen zich op als toertochtleiders en al snel sluiten pakweg 15 deelnemers aan voor een fraaie tocht door de rietkragen van de Weerribben.
De tandemvaarders groeperen zich en trekken er op uit voor een gezamenlijke vaartocht. Kortom, het veld is snel leeg, vrijwel alle boten liggen in het water. Enkele achterblijvers genieten heerlijk vanaf de waterkant, moedigen de kids aan, zwaaien naar de voorbijvarende bootjes op de vaart, of pakken alsnog snel hun kano en trekken er nog even een uurtje op uit.

Tegen de avond gaan de pannetjes op het vuur. Dat mag ook wel na een heerlijke dag van in- en ontspanning. Een heerlijk rustmomentje voordat het avondspektakel begint: open kano waterpolo. Elize heeft (via een flinke omweg maar toch nog op tijd ;-) een paar drijvende doeltjes op de kop weten te tikken en legt even in kort uit wat de bedoeling is. De spelregels blijken al snel vrij flexibel, zodra de bal van de kant het "speelveld" wordt ingeworpen. Enkele échte kanoliefhebbers hebben bij voorbaat hun bezorgdheid uitgesproken over het gebruik van de open kano voor dit polo-event. Maar ondanks dat het er af en toe behoorlijk stevig aan toe gaat, zijn de meningen achteraf snel bijgesteld. Een prachtig spektakel, maar ja, natuurlijk niet geschikt wanneer je héél erg zuinig op je boot bent ;-) Voor herhaling vatbaar, dat is in ieder geval de mening van zowel de toeschouwers als deelnemers, die er blijkbaar maar niet genoeg van krijgen. Tot diep in de schemering wordt doorgespeeld.

De nacht van zaterdag op zondag worden we getrakteerd op een langdurige regenbui tot aan het middaguur. Van een echt ochtendprogramma komt niet veel meer. Enkelen breken in de regen op, anderen laten hun tent / tipi tot in de middag drogen en vertrekken wat vroeger dan gepland. De "diehards" vertrekken voor de "grote tocht". Nog even heerlijk genieten van de prachtige natuur in de Weerribben. Uiteindelijk laat het weer zich nog flink van de zonnige kant zien, dus staat niets het varen in de weg. Lennart weet nog enkele solovaarders te interesseren voor een clinic Freestyle varen in de haven. O.a. Axel en Christie passeren de revue. Lastige peddelslagen blijkt, zeker wanneer ze direct na elkaar mogen worden ingezet. Nog even ontstaat een klein waterballet wanneer een van de deelnemers met zijn kano vast zit onder de beschoeiing. Ik ben helaas net te laat om een leuk plaatje te schieten ;-)

Het Open Kano Treffen: een genoeglijk kanoweekend van elkaar treffen; samen varen, sportief bezig zijn, eten, kletsen en vooral elkaar leren kennen. Bij elkaar en mét elkaar ter plekke een fantastisch kanoweekend organiseren, het kan!
Dát is het Open Kano Treffen!
Bedenkers (van het eerste uur) en alle deelnemers bedankt voor weer een Super-kanoweekend!