Photography by Kanoweb

Open kano treffen in de Weerribben

Om ook U als Belgische kanovaarder te enthousiasmeren voor het Open Kano Treffen in de Weerribben is Lieven Coppieters van kano en kajak club de Otter naar het "hoge Noorden" afgereisd. Zijn bevindingen heeft hij samengevat in een "verslag ter plaatse" om u op deze wijze deelgenoot te laten zijn.

12 & 13 september 2009 - In het Noordwesten van de provincie Overijssel ligt het nationaal park De Weerribben. Dit moerasgebied is ontstaan door de winning van turf. Deze turf liet men drogen op 'ribben'. Door het afgraven van turf ontstond een watervlakte. Naarmate deze watervlakte terug verlande, ontstond het huidige moerasgebied met zijn kriskras door elkaar lopende waterlopen. Momenteel wordt er riet gewonnen dat gebruikt wordt voor dakbedekking. Voor het in stand houden van dit bijzonder gebied probeert men verdere verlanding tegen te houden. Momenteel is dit gebied een paradijs voor elke kanovaarder en kajakker, alsook voor fietser en wandelaar.

Sinds 2002 is men gestart met de herintroductie van de otter in het gebied. Vorig jaar heeft Jan Pardon ook een Otter geïntroduceerd in de Weerribben. Dit jaar is deze otter teruggekeerd naar dit gebied en neem ik deel aan het Open Kano Treffen. Het tweede weekend van september organiseert Arij van der Kooij een treffen voor kano. Er staat wel 12 & 13 september, maar in werkelijkheid startte het weekend al op vrijdag 11 september en eindigde het op maandag 14 september. Een mooie gelegenheid om het gebied en de organisatie beter te leren kennen.

Weerribben Ik vertrek op vrijdagmorgen 6:30u. Dit om fileleed te proberen vermijden! Raar, maar waar! Geen enkel file zorgde voor vertraging. Zodoende arriveer ik al om 9:15u aan de camping in Ossenzijl waar het treffen zal doorgaan. Eerst op zoek naar Arij. Hij voorziet een verblijf voor mij dit weekend. Tot mijn verrassing staat er een tipi-tent te wachten. Naast open kano’s (of bij ons in België: kano of canadees) worden hier voornamelijk ook tipi's verwacht. Arij licht mij in over het verloop van het weekend en wat blijkt: er is 1 stelregel: Niets moet, alles gebeurt op vrijwillige basis. Zelfs de instructeurs komen dit weekend als deelnemers naar het treffen en stellen hun diensten vrijwillig ter beschikking. Zeer zeker: een enig en uniek concept!

Open Kano Treffen Vrijdagsnamiddag verzamelen er 6 kano's, 3 tandems en 3 solo's. Tijd voor een kort tochtje doorheen het gebied. Arij neemt als gids en kenner van het gebied de leiding. Doorheen een aantal kanaaltjes loods hij ons tot wij niet verder kunnen varen. Mis poes, linksaf loopt een beek. Wij banen ons een weg doorheen de begroeiing tot een overdraagplaats. Vanaf daar leidt Arij ons via IJsselham naar een klein zijgebied. Hier krijgen we deskundige uitleg van Arij over het ontstaan van het gebied maar ook welke gevaren er dreigen voor het gebied. Bij onze terugkomst aan de camping zien we dat het aantal deelnemers gestaag groeit. De rest van de avond kan iedereen met elkaar kennismaken, hoewel, voor velen is het een hartelijk weerzien.

Open Kano Treffen Op zaterdagmorgen komt het leven rustig op gang. Tot Arij een trom gevonden heeft. Tijd om iedereen bijeen te roffelen. Ondertussen is het 10:00u en de groep is ondertussen aangegroeid tot een 100-tal deelnemers. De deelnemers worden onderverdeeld in 3 groepen met elk een doelgerichte activiteit: solovaren, tandemvaren en varen met kinderen aan boord. Ikzelf neem deel aan het solovaren. Onze solo-instructeur van dienst is Mark Maier. Mark zal ons tijdens de voormiddag de beginselen van het solovaren bijbrengen. Wat blijkt: al die jaren een verkeerde techniek toegepast. Dus een bijscholing is toch handig en nodig. J-slag, zijdelings vorderen, kort draaien,...

In de namiddag staat er een tocht op het programma: Langs het vaargat van Pijlman naar Tweede bokvaart. Voor Kalenberg splitst de groep op: een lange tocht of een korte. De korte tocht wordt gegidst door Arij. Ik neem de korte, avontuurlijke route, het tempo ligt immers niet te hoog. Wij hebben nog een ontmoeting met enkele kennissen: Jan, Theo, Jules en Katleen. Oef, ik ben tocht niet de enige Belg in de Weerribben.

Open Kano Treffen Op zaterdag staat er ook een avondactiviteit op het programma. In België een niet-gekende discipline: Freestye Kanovaren. Na een inleiding geeft Mark Maier een demonstratie. Hiervoor zijn zeker enige jaren van training en lessen nodig. Een kano tot aan het randje brengen om vanuit deze positie met de boot allerlei manoeuvres eist de nodige kunde. Spontaan komen meer mensen met de boot op het water om ook deze bewegingen te benaderen. Afsluiten doen we rond een kampvuurtje. Hoe laat (of hoe vroeg) zijn we gaan slapen?

Weerribben Op zondag staat er een tocht op het programma. Of nee, toch niet. Mark wil voor de geïnteresseerden de les van zaterdag verderzetten terwijl de anderen een tocht varen. Alle solovaarders dus op het programma voor verdere bijscholing. Tussen enkele kledingwissels door, ten gevolge van enkele buitjes, schaven we onze technieken verder bij. Eindigen doen we met achterwaarts terugvaren naar de camping. Een aparte ervaring! Een aantal deelnemers neemt afscheid en keert nog huiswaarts. Anderen stappen nog in hun kano en ervaren nog een prachtig tochtje doorheen de avond.

Open Kano Treffen Op maandag heeft Arij nog een leuk tochtje in petto. Met zijn elven varen we de scheene route. Een kanoroute grenzend aan de Weerribben en toch al zo verschillend van uitzicht. Ja, je leert nieuwe mensen kennen en dan start ook de deugnieterij. Is het niet Cees? Na de tocht wacht Arij nog de afbraak van het totale tentenkamp. Nee, een moot gebakken vis en vele handen maakt zwaar werk licht,. Een goed uurtje samenwerken en alles is opgebroken en opgeborgen. Nog even gezellig samenzitten en napraten. Een zeer geslaagd weekend! Voor volgend jaar staat dit weekend al in mijn agenda voorbehouden.

Lieven Coppieters - kano en kajak club de Otter