Photography by Kanoweb

Open Kano Treffen 2015 Weerribben Ossenzijl

Zonovergoten, gezelligheid troef, veel plezier en voor iedere kanovaarder zéker wat wils op het Open Kano Treffen 2015! De weersvooruitzichten voor alweer het twaalfde meerdaagse treffen in Ossenzijl zijn zó goed, dat op woensdag en donderdag de eerste deelnemers al kwartier komen maken en hun eerste toertje door de Weerribben varen.

open kano treffen 2015 ossenzijl weerribben De vrijdagavond verrassen Valerie en Geoff de deelnemers met een prachtige presentatie van hun "Thru paddle attempt of the Northern Forest Canoe Trail" Journal of the Floating Dutchman (voor diegenen die al dit moois gemist hebben ;-) Mooie beelden van een fantastische kanotocht door Amerika én Canada. Een perfecte start van het kanoweekend!

. " Open Kano Sport : Méér dan toer- of recreatief varen! " .


Hoewel dit jaar al diverse activiteiten van tevoren zijn aangekondigd, Arie weet zaterdagmorgen met zijn "lok-eendje" alle 130 deelnemers te enthousiasmeren om een flinke kring op het drassige veld te vormen. Spontaan.. hoe krijgt ie het toch voor elkaar? Na een niet al te lange toespraak staan uiteindelijk alle neuzen van de deelnemers snel in dezelfde richting.. de watertjes van de Weerribben. Hier gaat het gebeuren!

Een superdruk Open Kano programma

Al snel peddelt ieder in de richting waar de workshops en lessen zijn te volgen. Valerie en Geoff laten de tandemvaarders "flink zweten" met hun rondjes boogslagen, linksom, rechtsom en veel meer.
Dirk is helemaal in zijn element met de grote groep solo- en tandemvaarders "leunen en steunen", waar vooral het "steunen" af en toe duidelijk hoorbaar is.

kano reddingstechniek komt onverwacht van pas Sebastian en Mark tracteren de solovaarders op de basistechnieken FreeStyle (niet te verwarren met freestyle ;-) Het gaat er rustig aan toe, alhoewel een nat pak niet te vermijden is. Tja.. het is tenslotte varen tot het randje.. Maar op deze manier komen de reddingstechnieken ook weer even goed in de picture.
Alexandra trekt er op uit met een grote groep kids, hoewel.. sommige kids zijn toch wel een beetje aan de leeftijd. Maar toch.. niet met minder plezier!
Met zijn "luchtpeddel" toont Lennart zijn kunsten aan een flinke groep vaarders.

lennarts luchtpeddel Degene die echt eens een keer lekker los willen gaan met de hamer en een kano zijn bij Frank helemaal op hun plek. Verrassend snel worden onder deskundig oog, verschillende Ally vouwkano's in elkaar gezet.

Ally vouwkano Frank van Zwol Rick, "Arij's partner in crime" (wie kent ze niet?) bij Kanoschool Herbie Bird trekt er op uit met de "échte beginners", duidelijk veel plezier op het water, al peddelend met brede glimlach.
Diegenen die droog willen blijven zijn blijkbaar het beste af bij Arij, die aan de waterkant veel vertelt over de verschillende peddels, technieken en al wat er meer bij het open kanovaren komt kijken.
Kortom.. een superdruk programma.. en dit alleen al op Zaterdagmorgen!

De toertochten

Het mooie weer op de zaterdagmiddag én de zondagmorgen leent zich uitstekend voor een mooie toertocht door de Weerribben. Alle vers opgedane kennis word in de praktijk gebracht. Hoewel.. de gezelligheid van het met elkaar varen staat natuurlijk voorop. Beide tochten worden geleid door ervaren gidsen. Waar ergens halverwege de grote groep vaarders wordt gesplitst voor een korte of wat langere tocht naar keuze. Wel zo handig.. zeker voor beginnende kanovaarders.

toertochten open kano treffen De gebruikelijke toertocht op zondag valt bij alle deelnemers in de smaak. Hoe kan het ook anders met dit prachtige na-zomerweer! Een mooie afsluiter! Enkele vaarders kiezen ervoor om hun eigen te plan trekken. Nog even lekker oefenen, spelevaren, proefvaren of gewoon lekker genieten van de zon. Prima! "Alles mag en kan - niets moet!" Dé spirit van het OpenKanoTreffen!, waar het 's avonds aan de kampvuurtjes met elkaar gezellig toeven is. Guitaarmuziek, de laatste nieuwtjes en natuurlijk de vele lekkere hapjes en drankjes ontbreken niet. ;-)

Kano varen en ontdekken

Eenmaal terug van weggeweest, wordt voor even menig kano en/of peddel van eigenaar gewisseld. Als er één plek is waar je een grote verscheidenheid aan kano's wil, kan én mag! proefvaren, dan is het wel op het jaarlijks OpenKanoTreffen!
Dit jaar is er zelfs veel nieuws te varen!

De Felicity solokano van Lake Constance Canoes trekt onder andere veel bekijks en.. wordt driftig gevaren. Verschillende uitvoeringen van de hand van ontwerper en bouwer Sebastian Stetter. Wat een prachtige FreeStyle kano zeg. Dit is er eentje in de categorie waar je je peddel (bijna) niet hoeft te gebruiken. Na een juiste initiatie stuur je deze kano zonder peddel in de richting waar jij wil. Super!

open kano FreeStyle demonstratie Tijdens de FreeStyle demonstratie op zaterdagavond maakt iedereen, met helaas nét op het verkeerde moment een regenbui, kennis met deze kleine ranke kano. Synchroon laten Mark, Sebastian, en Lennart zien wat "dit kleintje" voor de échte liefhebber in zijn mars heeft.

De liefhebbers van de wood-canvas kano voelen zich even de koning te rijk zodra ze in de fraaie "Liaisone" van Thomas Braun stappen. Een vakwerk-kano van slechts 15'4" (4,65m). Met een breedte van 90 centimeter een prima familiekano, met óók voor de solovaarder fantastische vaareigenschappen!

Wood-canvas-canoe - Liaisone - Thomas Braun Zélfs de wildwaterfreaks worden op hun wenken bediend. Hoewel de Weerribben nu niet écht geschikt is om zo'n kort bootje (Robson Homes: lengte: 305 cm - breed: 70 cm - hoog: 48 cm - gewicht: 20 kg) uit te proberen. "Geen probleem", aldus Max Oosterkamp, "de wildwaterbaan in Hardenberg ligt tenslotte best kort bij". Dus varen maar! en gelijk even kennis maken met Homes' grotere broertjes, de tandems van "Armerlite", toch een stukje lichter dan de gebruikelijke PE-kano.

- Voor zover even een "korte" impressie van alweer! een fantastisch en enerverend OpenKanoTreffen. Gewoon lekker om eens even op je gemak terug te kijken. Tot volgend jaar! (of eerder; op of aan water!)