Photography by Kanoweb

Open Kano Treffen 2011 in de Weerribben

Zaterdag 10-9-2011 - De kop van het Open Kano Treffen 2011 in de Weerrribben is er snel af. Het warme welkomstwoord van Arij nauwelijks afwachtend, spoeden zich de eerste deelnemers naar de waterkant om even later in groepjes elk een plekje in de luwte op te zoeken voor de instructies in de diverse disciplines. Tandem, solo, beginners en gevorderden, voor elk wat wils. De boten worden getrimd, de een met een jerrycan water, de ander met een discussie van "nee jij deze keer voorin" - "absoluut niet, ik ben niet voor niets afgevallen deze zomer". De vaarders met een hond aan boord zijn dit jaar sterk vertegenwoordigd. Nu weten we waarom. Géén discussie en een goed getrimde kano!

open kano treffen Het wordt een zonovergoten dag. Uitzonderlijk zelfs, gezien de vele regenbuien van de laatste tijd. Niet voor niets is het evenement verkast naar een wat droger, maar uiteindelijk toch nog behoorlijk drassig veld aan de vaart. Menig kano gaat dan ook zwart van de modder het water in voor een flinke wasbeurt. Dit alles drukt de pret zeker niet. Ieder heeft zijn of haar stekje wel weer gevonden.

open kano treffen In de middag met elkaar een rondje Weerribben. Tegelijk starten is het idee, de ploeg zal zich gaandeweg vanzelf opsplitsen voor een grote al dan niet kleinere rondtour door dit prachtige natuurgebied.

Natuurspektakel houdt vaarders niet tegen

Zondag 11-9-2011 - De eerste dag van het Open Kano Treffen wordt afgesloten met een stevig natuurspektakel. De wind wakkert aan, fikse donderbuien drijven over. Aanhoudende bliksemschichten schieten over en weer en zetten het kanokamp af en toe in het volle licht. Het gras is onderhand zo nat dat er een kanorally gehouden kan worden.

open kano treffen Met zijn allen vertrekken we vanaf de vaart, linksaf de oostelijke Weerribben in. De stevige wind is af en toe goed merkbaar op de open stukken. Heerlijk genieten, ieder op zijn of haar eigen tempo. Bij tijd en wijle even op elkaar wachten om toch een beetje bij elkaar te peddelen. Onderweg wordt veel kennis en ervaring uitgewisseld.

open kano treffen Met name de presentatie van Karel Knevel's zelfgebouwde Watersnip krijgt de handen van alle deelnemers op elkaar. Is het een kano, kajak? In ieder geval beslist geen "vreemde eend". Een prachtig vormgegeven kano met goede vaareigenschappen en van alle comfort voorzien. Lekker languit liggen. Zittend of knielend varen. Peddelen met kajak- of kanopeddel. En.. stabiel door toevoeging van twee op schaal gemaakte kano's als speciale outrigger-achtige uitvoering.

open kano treffen Mark Maijer laat op speciale manier even zien hoe flexibel de houten peddel eigenlijk is. Niks geen stijf stuk hout, maar een instrument om je kano met de juiste techniek en vaardigheid comfortabel voort te bewegen. En.... bovendien op zéér ontspannende wijze! Diverse slagen, kleine tips, handigheidjes laten zien dat je met minimale inspanning, maximaal effect uit je peddel en slag kunt halen om zo comfortabel mogelijk je tocht te kunnen varen. Uit de vele vragen die gesteld worden blijkt dat je altijd weer wat bij kunt leren. En daar is onder andere het Open Kano Treffen dan ook voor bedoeld.

Een gezellig samenzijn, samen varen, ervaringen uitwisselen en met een voldaan gevoel naar huis met veel nieuwtjes en weetjes die weer toegepast worden op je volgende tocht. Het is dan ook weer een super geslaagd kanoweekend in alle opzichten. De datum voor volgend jaar staat al weer gepland: 2e weekend in September. In de agenda dus én tot ziens!