Winter kajaktocht in de Weerribben

Posted in mooiste routes by kanoweb on 02 december 2006

Begin December - Met dank aan Lucas Luisman voor informatie over vaarmogelijkheden gaan we vandaag een tocht maken in de Weerribben. Een prachtig gebied, wat we danken aan de turfwinning, met daarin verstilde slootjes, rietkragen, kleine weilandjes. Niet voor niets verheven tot Nationaal Park de Weerribben! De petgaten die ontstonden door het afgraven van turf, mochten niet breder zijn dan 32 meter, de legakkers ertussen (waarop turf te drogen werd gelegd) mochten niet smaller zijn dan drie meter. Op tal van plaatsen is deze structuur nog aan te treffen. Rond 1920 stopte de turfwinning in deze streek. Teneinde te voorzien in het bestaan van mensen, ontstond hier rietteelt. Het riet langs de uitgeveende petgaten is zo goed van kwaliteit, dat het bekendheid kreeg in heel Europa!

winter weerribben kajakvaren Uit het archief nog een mooi plaatje onderweg

In het gebied zijn twee eendenkooien aanwezig (de Kloosterkooi en de Kooi van Pen). Naast de roep van eenden kan ook het geluid van smienten, talingen of karekiet waargenomen worden. Zonder goed beheer zou dit gebied veranderen in een moerasbos. Sinds 2002 is ook de Otter weer terug in dit gebied, een teken dat het water weer schoon is.

weerribben wintertocht Korte pauze om de vingers te warmen

Bijzondere plaatsnamen onderweg

In dit gebied tref je geen grote dorpen aan, wel kleine plaatsjes met bijzondere namen, zoals Nederland, Muggenbeet of Kalenberg. Wij vertrekken vandaag in Kalenberg en varen met elkaar de route zoals globaal aangegeven op het kaartje. We hebben de tijd en we hebben de mogelijkheid, in overleg kunnen we altijd een extra lusje of een afsnijding kiezen. Op de achterzijde een scan van het kaartje van staatsbosbeheer van dit gebied, vanuit Kalenberg vertrekken we zuidwaarts.

vrijstatenroute - kanorondtocht Weerribben Fraaie rondroute door de Weerribben

Snuiven aan de rietcultuur

Met een bezoek aan Kalenberg kom je in het midden van de rietcultuur terecht. Er staan enkele gerestaureerde vervenershuisjes, waar zelfs een nacht in doorgebracht kan worden. Ook zijn er twee nagebouwde molens, een spinnekopmolen en een tjasker. De laatste molen was belangrijk in de tijd dat turf afgegraven werd, er waren tal van deze verplaatsbare molens waarmee het veen werd droog gemalen.

Tijdloos, deze beschrijving uit 2006 van de plm. twintig kilometer lange kanorondtocht. De Vrijstatenroute, een winterkanotocht met de "Kanovrienden KanoNoord" door de Weerribben. Start- en eind de parkeerplaats in Kalenberg. Route zie kanokaart

Een andere plek die het bezoeken waard is vinden we bij het natuur activiteitencentrum in Ossenzijl. Ossenzijl was eeuwenlang een belangrijk knooppunt van vaarwegen. In Ossenzijl staat ook nog een Tjasker. Bij een van de restaurantjes kan eventueel een drankje en een hapje gehaald worden. We houden zeker een pauze in Ossenzijl, maar er zijn onderweg tal van pauzemogelijkheden. In overleg stoppen we uiteraard wanneer we dat willen.

Genieten van de omgeving en de rust, een dagje opgaan in deze zo door mensenhanden bewerkte natuur. Leuk dat je vandaag mee ging, ik hoop je nog eens te zien op een van de tochten.