2-daagse natuurrondtocht langs oud&nieuwe land Flevoland WeerribbenWieden

In mooiste routes via kanoweb

Midden Augustus - Natuurpark Weerribben-Wieden, een uitgelezen natuurgebied om heerlijk doorheen te zwerven met de kano. Ook deze tweedaagse peddeltocht is het weer genieten van de vele afwisselende smalle vaartjes en de mooiste plekjes ontdekken. In ieder geval vanaf het startpunt Bezoekerscentrum Natuurmonumenten in Sint Jansklooster en al zwervend terug door de kronkelende petgaten en vaartjes van de Wieden. Een heerlijke solotocht met straffe wind uit precies de goede richting zo lijkt het. Tussen het riet vaart het voorlopig nog even lekker beschut.

Kanostoep Wieden Rustmomentjes aan een van de vele kano-aanlegplaatsen in de Wieden

Referentiepunten aan de route

Ah.. een mooie kanostoep! Die ligt er niet voor niets. Nog maar net onderweg onder genot van een kom kofie eerst maar eens even natuur snuiven vanaf de waterkant. De waterkaart erbij om de route voor dag één goed in me op te nemen. Met enkele referentiepunten in mn achterhoofd is dat wel zo makkelijk: Pontje Jonen, Giethoornse Meer, Valse Trog, de toren van Blokzijl.

haven Blokzijl Gezellige haven van Blokzijl

De haven van Blokzijl

Wat een drukte aan de sluis. Om toch wat tijd te winnen besluit ik mijn eerste escape in te zetten. Linksaf de wijk in tot het eind van de vaart waar een mooi overzetpunt op me ligt te wachten. Picknickbankje erbij, perfect zo lijkt het. Wat een ideale plek is om in te zetten wordt geblokkeerd door een metalen vuilvanger schuin over het vaartje. Daar is het kanokarretje dus voor uitgevonden.. Op naar het Vollenhover Kanaal, net buiten Blokzijl aan de keersluis een prima inzetpunt.

kanokaart Indruk van de 2daagse route op kaart - div. startplaatsen mogelijk

Tussen "oud en nieuw"

Een groot gedeelte van deze twee-daagse tocht vaar ik op de scheiding van "oud en nieuw land", de Noordoostpolder rechts. Het Vollenhovermeer blijkt een echte pleisterplaats voor grotere watervogels, lepelaars, zilver- en witte reigers, zwanen. Het gaat af en aan en lijkt net Schiphol in vakantietijd maar dan zonder stress. Net even buiten de vaargeul peddelt het wat onhandig. Om geen zand te scheppen hou ik de markeringen maar een beetje aan.

Royal Huisman Phi, prachtig gelijnd motorjacht van bijna 60 meter bij scheepswerf Royal Huisman

Rond Vollenhove

Blikvanger in Vollenhove is een prachtig gelijnd motorjacht van bijna 60 meter bij scheepswerf Royal Huisman. In het voorbijvaren weerspiegelt de houten kano als een klein stipje in de glanzende afwerking. Minstens zo markant is de Vollenhoverbrug, hoewel de haven met zicht op het historische Vollenhove een heerlijke rust uitstraalt.

haven Vollenhove Gezellige haven van Vollenhove

Op tijd gearriveerd bij de Voorstersluis (op afstand bediend, dus graag even een telefoontje hoelaat je aankomt). Na invaart zak je aan een touwtje dik vier meter naar beneden. Via de Zwolse Vaart langs het Waterloopbos naar de camping met een prima plekje voor de nacht.

Voorstersluis Aan een touwtje de polder in en uit

Te vroeg wakker?

Dag twee begint in dikke mist. Ik draai me nog een keer om en kruip wat dieper in de slaapzak. Zohé! Wat vliegt de tijd. Een paar uur later dan gepland.. het is niet anders. Een mooie dag in verschiet. Via Zwolse Vaart terug naar de sluis, langs het Kadoeler Meer richting het Zwarte Meer. De wind is gedraaid naar Noordwest en zit me af en toe lekker in de rug te drukken. Richting het vogeleiland surf ik zelfs aardig wat flinke golven. Achter de strekdam wordt het water gelijk wat rustiger. Blijft nog wel opletten met de scheepvaart. Uit onverwachte hoek wil daar nog wel eens een flinke hekgolf vandaan komen.

Zwarte Meer Zwarte Meer langs het vogeleiland richting Genemuiden

Gezellige sluiswachter

Via het Zwarte Water langs Genemuiden, een beetje saai en volbezet haventje, dus snel door richting Zwartsluis. In de sluis wacht mij een gezellige ontvangst van de sluiswachter: "Kruip maar een eindje naar voren met zn allen, dan kan er nog een bootje bij". Even later varen we, de een wat sneller dan de ander, met elkaar de Aremberger Gracht op. Eerst tijd voor een rustmomentje aan de waterkant en dan zwerven door de Wieden.

Wieden Zwerven door de Wieden

Zwerven door de Wieden

Nu, zo op de terugweg, is de wind voelbaar tegen. Even na de Oostelijke Wetering linksaf onder de brug door, de vaartjes van de Wieden in. Schinkellanden door, Mastenbroekerkolk en Veenematen over. Met punt in de wind rechtsaf naar de Vossebelt. Iets verderop is de kanokampeerplek. Mooi nog even de benen strekken voor het allerlaatste en meest lastige stuk. Via Wijde Bos en Ronduit de Beulaker Wijde op. Linksaf richting het vertrekpunt in Sint Jansklooster.

mijn escape Kijkje achterom naar mijn escape ツ

Beulaker Wijde vol in de wind

Inmiddels is de wind flink aangetrokken en beslaan de eerste spetters mijn bril. Een flinke klotsbak ligt voor me en ik ben écht niet van plan om hier nog over te steken. Gelukkig heb ik nog een tweede escape voor deze trip achter de hand. Door een opening in de beschoeiing langs de Veneweg (N762) vaar ik beschut én veilig achter het riet tot aan de volgende opening én bocht. Dat scheelt heel wat extra inspanning. In de luwte van het riet nog één keer: "Powerrrr!!", de laatste bocht om het riet richting het gele stipje.
Een toptrip! Buitenom en daardoor nèt even anders met vele gezichten.

Praktische info

Tweedaagse rondtocht voor open kano of kajak plm 48 km.
Start en eind bezoekerscentrum Wieden - Natuurmonumenten, Sint Jansklooster. Vooraf informeren voor parkeren en gebruik vonder gewenst.
Afstanden plm. Dag 1 plm 21km, dag 2 plm 27km
Sluizen Blokzijl en Zwartsluis in seizoen bediening - Voorstersluis vooraf telefonisch aanmelden: tel. 0320-767610
Opm. Bij Voorstersluis is géén mogelijkheid tot overzetten. Gebruik slipway Jachtwerf de Voorst is niet gewenst!
Je vaart op groot water, tref je maatregelen en hou rekening met de weersomstandigheden.
Kamperen: Recreatiepark De Voorst - Leemringweg 33, 8317 RD Kraggenburg

viakanoweb kanokaart rondje buitenom