Waterwandelen langs stuwen, duikers en kastelen

In solokano via kanoweb
peddelroutes instappunten en kaarten

Soms heb je mazzel en peddel je onopgemerkt door de mooiste tuinen van Nederland. Op zoek naar de huidige actuele situatie ter plekke is een verkenning te voet naar de beste in- en uitstapmogelijkheden en eventuele overdraagplaatsen zéker niet minder indrukwekkend met zoveel landhuizen en kastelen in de regio.

Onderstaande trip is alweer van een paar jaar terug staat op mijn bucketlist om binnenkort te peddelen. Aangezien er in de waterhuishouding rond de landgoederen een herinrichting gaande is, bij het Waterschap eerst maar eens een vraag uitgezet. Ik hou best wel van verrassingen onderweg, maar halverwege een toertje afbreken en dan terug naar het startpunt, terwijl de "shuttle" aan het eindpunt is geregeld, dat is te voorkomen. In afwachting alvast een korte -gedateerde- impressie:

Baakse Beek ter hoogte van Vorden

Kanovaren langs stuwen duikers en kastelen

Een impressie van een tocht die -helaas- niet meer gepeddeld mag worden. Voorlopig onduidelijkheid over de toegang op de wateren van landgoed de Wiersse en het Medler!

Een kanotocht over de Baakse beek (ook wel de Vordense beek genoemd) wordt een tocht met heel wat hindernissen. De vele stuwen en lage duikers zorgen voor flink wat overdragingen. Neem daarbij de overhangende takken, het vele snoeihout wat nog geruimd moet worden, de af en toe flink lage waterstand en je hebt bijna alle ingrediënten voor een uitzonderlijke kanotocht door een prachtig glooiend landschap van de Achterhoek met afwisselend akkers en bossen. Het meest markante aan de tocht zijn wel de vele kastelen en landhuizen met fraai aangelegde tuinen die ik passeer.

Baakse beek - ook wel Vordense Beek Baakse beek - ook wel Vordense Beek

In principe is de Baakse beek niet zo geschikt voor een kanotocht. Met de kajak hoef je het al helemaal niet te proberen. Vele kanten zijn zo steil dat normaal in- en uitstappen vrijwel niet mogelijk is. De gemiddelde diepte is vaak niet genoeg om een behoorljke peddelslag te maken. Met een lichte solokano is het (stroomaf) dan nog net te doen. Bij de lage duiker, zoals onder het spoor bij de Wiersense weg is nog net een duimdikte ruimte over om te passeren. Moet me dan wel helemaal plat onderin de kano wurmen, maar heb het er graag voor over.

De mooiste tuin van Nederland

Landgoed de Wiersse Landgoed de Wiersse

Begin maart, een beetje wind, maar een aangename temperatuur. Bij het landgoed van kasteel Ruurlo start de tocht. Het eerste kasteel op de route is in de jaren tachtig gerestaureerd en is tot de fusie van de gemeente Berkelland gebruikt als gemeentehuis van Ruurlo. Nu een museum van kunsten. Veel sprokkelhout in het water en flink wat obstakels hier. Maar ja, beter in het voorjaar varen dan wat verderop in de zomer. Dan is de begroeiing zeker dusdanig dik dat er geen doorkomen aan is.

De mooiste tuin van Nederland De mooiste tuin van Nederland

Na enkele stuwen en duikers vaar ik plots door "de mooiste tuin van Nederland". Tenmiste, zo staan de tuinen van kasteel de Wiersse al vele jaren bekend. De buitenplaats van de familie Catacre is omringd door een groot historisch landgoed. De 16 hectare grote tuin is omringd door 32 hectare landschapspark en is op gezette tijden opengesteld voor het publiek. Hier zo maar even langsop varen is écht genieten. Bij de oude stuw neem ik ruim de tijd voor een lekkere hap en warme bak koffie, om na het overzetten verder langs het landgoed Medler te peddelen. Dit huis en landgoed is privebezit en is helaas niet toegankelijk voor het publiek. Trouwens vanwege het hoge talud hier aan de beek, vaar ik er eigenlijk ongemerkt voorbij.

Achter de Kranenburg Achter de Kranenburg

Flink wat duikers en stuwtjes verder wordt het landschap wat meer open. Achter langs de Kranenburg een fraai uitzicht op de kerk. Camping Meulebrugge ligt er nog groen en verlaten bij, wachtend op de eerste zomergasten. Landgoed Wientjesvoort doemt voor mij op. Prachtig gerestaureerd. Ik herinner me nog goed de desolate toestand waarin het huis zich jarenlang bevond. Onder de Ruurloseweg door, nog één keer overdragen bij de stuw met een korte pauze.

Landgoed Wientjesvoort Landgoed Wientjesvoort

Het acht-kastelendorp in zicht

Het restje koffie gaat er nog warm in. Van hieruit nog een half uurtje peddelen. Onder het spoor door en dan richting het laatste kasteel aan de route, kasteel Vorden. Ook dit kasteel heeft jarenlang leeg gestaan, maar is uiteindelijk na een flinke restauratie in de jaren zeventig in gebruik genomen als gemeentehuis van de voormalige gemeente Vorden. Tegenwoordig (in particulier bezit) wordt het gebruikt als huwelijkslocatie en hotel en ook te bezichtigen (onder leiding van een gids).

Kasteel en oude eik Vorden Kasteel en oude eik Vorden

De zon staat al laag. Langs de oude eik van Vorden en rond het kasteel onder om de sfeer goed te snuiven en dan naar huis. Lekker nagenieten van een heerlijke middag varen op een van de vele beken die de Achterhoek rijk is.