#blog
peddelplezier in sportieve seizoenen

Watersporters verstaan elkaar

In onze beken, vaarten en plassen vind je gelukkig niet snel een dergelijke overdaad aan verkeersborden of regelgeving zoals we dat op onze openbare wegen gewend zijn. Watersporters houden blijkbaar beter rekening met elkaar dan de gemiddelde weggebruiker.

een overdaad aan regeltjes
Sportvissers aan de waterkant lijken nog wel eens te mopperen wanneer je met je kano te dicht langs hun dobbertje vaart. Maar ja.. eigenlijk is het net als in het verkeer; "laat je zien!" dan is een "aanvaring" snel voorkomen. Begrijpelijk dat je als visser graag op een verscholen plekje tussen het riet en lekker uit de wind wil zitten. Als passerende kanovaarder zie je die dunne lijntjes ècht niet en dat kleine dobbertje vaak te laat.

Sportieve hobby's

Op ons rondje Linderbeek, langs het Overijssels kanaal en de Regge, maken we bij de stuwen graag gebruik van perfecte in- en uitstapplaatsen gerealiseerd door het waterschap: de kanostoep.
Waarom zou de sportvisser diezelfde stoep niet gebruiken?
Op aanwijzing van de aanwezige vissers varen we onder verschillende lijntjes door en even later maken vele handen licht werk. Samen tillen we de kajak en kano over de stoep en even later vertellen we elkaar over "ins en outs" van onze sportieve hobby. De grootste vis, de beste stek, waarom wij in kajak en kano vooruit varen en roeiers achteruit.

Een beetje goede wil..

Dat de nood niet zo hoog is voor uitvoerige regelgeving op de smalle watertjes blijkt ook tijdens de Nationale Weerribbentocht voor roeiers. Het landelijke roeiseizoen wordt geopend met een marathontocht door Weerribben-Wieden. Heerlijk genieten van de streek en de omgeving blijkt voor veel deelnemers belangrijker dan snelheid. De open velden, de vele reeën, watervogels. Een viswedstrijd aan hetzelfde water waar de grote groep roeiers voorbij moet zorgt op het laatste moment voor enige commotie. Maar al snel wordt door betrokken vrijwilligers van beide organisaties onderling een prima compromis bereikt.

Met onze kajaks en kano's varen we in tegengestelde richting en zodra we de roeiers aan zien komen schieten we even snel naar de kant. Op de smalste vaart genieten we van een extra lange pauze èn onbezorgde doorvaart voor de roeiers. Rekening houden met elkaar op het water blijkt voor de watersporters onder elkaar echt niet moeilijk. Daar hebben we geen regeltjes voor nodig.

Met een beetje goede wil, veel plezier en interesse in elkaars sport verstaan we elkaar prima. Toch?

Kajaksteiger Stadspark Oudegein Mooie stoep, maar een 'nutteloos' bordje