Wasserwandern in de grensregio

Een tijdje geleden berichtten we over vernieuwde en nieuw aangelegde kanostoepen in de Achterhoek. Dat willen we dan ook wel eens ervaren. Heerlijk er op uit voor een kanotochtje over de Aa-strang en Oude IJssel. Vertrekpunt de goed beschutte parkeerplaats aan de Marmelhorstweg even buiten Ulft richting Oude IJssel.

Sinds ons laatste tochtje is hier toch wel het een en ander veranderd. De Aa-strang en de Oude IJssel zijn hier door het waterschap Rijn en IJssel ingericht als ecologische verbindingszone. Met meer open water, natuurlijke rietoevers en structuurrijk grasland. Een prachtig mini-natuurgebied waar dieren kunnen uitrusten en fourageren en waar planten zich kunnen vestigen.

Aan de route zijn voor kanovaarders ruime kanostoepen aangelegd. Sommige exemplaren zijn zo ruim, dat je van het gebruikte materiaal wel drie exemplaren zou kunnen aanleggen. Het is dan ook een kleine teleurstelling dat we bij de stuw, nèt even over de grens met Duitsland, geen overdraagmogelijkheid vinden. Als vis zouden we het een stuk makkelijker hebben. Gewoon stroomop door de fraai aangelegde vispassage.

"Wasserwandern"

Wasserwandern AA-strang
Maar ja.. In de grensregio blijft het oefenen. Heerlijk "Wasserwandern", ook op de Aa-strang bij Stuw Voorst. Deze gerestaureerde balansstuw is uniek voor Nederland, zeer karakteristiek en beeldbepalend in het landschap. De kanostoep aan de oostelijke zijde is een unieke plek van waar je het Wasserwandern wel héél letterlijk kunt gaan oefenen: Wie loopt hier het eerst naar de overkant? ツ

Pleisterplaats stuw Voorst - Schraback

Noodgedwongen verkiezen wij het om maar eens even lekker te blijven plakken op de prachtige pleisterplaats; een kleurrijk plekje aan de stuw, gerealiseerd van "technisch afgeschreven" kunst van Schabracq uit Amsterdam. Het staat hier mooi hoor, in de Achterhoek. Voor pakweg 50 miljoen aan straatmeubilair "even omsmelten", moet je niet aan denken toch?