Twitterhut tussen Weerribben en Wieden

In Uncategorized via kanoweb

Vanuit de stalen vogeluitkijk aan de Ingenieur Lutijnweg in Wetering Oost volgen we na menig kanotoertje in de Weerribben sinds enkele jaren een ware metamorfose. Afgelopen week weer eens even de tijd genomen om de trappen van de Twitterhut te beklimmen. De vele graafmachines en vrachtwagens zijn inmiddels elders "op klus". In tegenstelling tot alle rumoer momenteel op twitter: "Verdient Weerribben-Wieden volgens jou de titel ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’?" is de rust in dit gebied teruggekeerd en neemt de natuur hier het èchte werk over!

kanovaren weerribben wieden

Natuurschakel Wieden - Weerribben

Rondom het dorp Wetering, tussen de Weerribben en De Wieden is in 2014 een nieuw natuurgebied aangelegd in de omringende polders. Het natuurgebied Wetering Oost en -West is ruim 300 hectare. Het dient als waterberging en geeft ruimte voor planten en dieren. Vooral voor vogels is het gebied aantrekkelijk gemaakt. Voor de vogels zijn speciale voorzieningen gemaakt zoals een purperreigereiland en een oeverzwaluwenwand.

Wetering Oost en -West ligt in het Natuurnetwerk Nederland en is een belangrijke schakel tussen de Wieden en de Weerribben. Met de realisatie van Wetering Oost en -West kan Waterschap Reest en Wieden 2,4 miljoen m3 water in het gebied opslaan. Dit is een groot deel van de waterbergingsopave in Noord-west Overijssel. Door combinatie van de waterberging en natuurontwikkeling onstaat een dynamisch moeras.

Ideale plek voor vogelspotters

Voor de purperreiger is een speciaal eilandje aangelegd. Het diepe water rondom het eiland moet voorkomen dat roofdieren als de vos het eiland als snackbar gebruiken. Het eiland is ringvormig (atol) en hierdoor is er ook water in het hart van het eiland. Door wilgen te planten is er ook nestgelegenheid gemaakt. Vanuit de vogelkijkhut is de aangelegde oeverzwaluwenwand goed te zien. Deze wand biedt broedgelegenheid voor maximaal 156 paartjes oeverzwaluwen.

wetering weerribben wieden

Naast waterberging en ruimte voor natuur is er ook aan de mens gedacht. Rondom Wetering Oost is een fietspad aangelegd. Het gaat dwars door de Weerribben en vormt een mooie verbinding tussen Ossenzijl en de karakteristieke dorpen Kalenberg en Nederland en gaat via de nieuwe faunapassage N333 richting Muggenbeet. Voor vogelspotters is de vogelkijkhut in Wetering Oost de ideale plek. Vanuit deze hoger gelegen plek is het gebied namelijk goed te bekijken.

Begraven schat in de Wetering

Ergens in de Wetering is een schat begraven. Hierin zitten werkstukken van schoolkinderen uit Scheerwolde over hoe dit gebied over 25 jaar er uit zal zien. In 2039 mogen ze worden opgegraven door dezelfde kinderen of door hun kinderen om te zien of hun toekomstbeeld werkelijkheid is geworden! De vogelkijkhut heeft zijn naam ook te danken aan de schoolkinderen en heeft de moderne naam Twitterhut gekregen.