Solokano - Peddelen met plezier!

In solokano via kanoweb

Al behoorlijk wat jaren wordt er flink gepeddeld. Zowel met (tandem) open kano en kajak. Sinds een tijdje is er een nieuw "maatje" bijgekomen, de solokano. Voorzichtig op de watertjes in de buurt de eerste peddelslagen gemaakt. Best even wennen, wanneer je een stabiele tweezitter gewend bent. Voor je het weet heb je een nat pak Maar met hulp van de vriendenclub en goede aanwijzingen vaar ik onderhand behoorlijk op m'n gemak. Eigenlijk is het dan ook gewoon een kwestie van "met plezier peddelen!".

peddelplezier met de solokano Peddelen met plezier

Het is dan ook niet lang nadenken om dit jaar de Zweedse wateren te gaan verkenen met m'n "nieuwe vriend". Heel wat kreekjes, vennetjes, meren en rivieren worden gepeddeld. Een heerlijke ervaring! Een totaal andere beleving van het kanovaren tot nu toe. Alleen de houding in de kano al, op de knieën. Geen belasting van m'n rug en dat geeft best een prettig gevoel. Af en toe terug in de "zit" om wat meer bloed naar mijn tenen te laten stromen. Maar ja, wat wil je. Elke tocht wordt langer .

Peddelplezier!

Uitdagingen worden opgezocht. Kleine stroompjes van meer naar meer, af en toe een stukje sjouwen, dwars door het bos met de kano op de schouder. Lichte bepakking, dus redelijk te doen. Op plekken komen waar je zelfs als wandelaar niet 1-2-3 komt. En dan worden bekeken door de koning van het Zweedse bos, zo met een paar ogen van "wat doe jij hier met dat ding op je rug?"

Natuurlijk de Klarälven afzakken en bevers spotten maar ook eens tegen de stroom op met wind op kop. Hoogtepunt is wel het Nordmarken-Dalsland merengebied. Met zoveel wind en golven is de steekpeddel het beste stuk gereedschap om mijn nieuwe vriend te sturen. Prachtig, wat een gevoel! Op het Lelang, met wind in de rug en enkel koffie en koek in m'n maag bespeur ik door de golven een bijna "zeeziek-gevoel". Het wordt toch eens tijd voor een flinke boterham!

Op meerdere overdragingen van enkele kilometers over de grusweg doet de kanokar trouwens goed dienst. Het is heerlijk genieten van de natuur, de rust en de weidsheid van de omgeving. Prachtig varen over idyllische meertjes, langs rotspartijen, meters hoog uitstekend boven het water en smalle doorvaartjes. In de tijd die we zo samen doorbrengen op en aan de Zweedse wateren ontstaat dan ook een hechte band met m'n nieuwe "maatje".