Slinge, spetteren in de winter

In kanovaren via kanoweb
Een richting open kano wintertocht - plm. 23 km. - Slinge en Berkel: Groenlo - Borculo - Lochem - Best: lichtbepakt, solo én shuttle! - Zie "praktisch" voor info peddelmogelijkheid.

Een mooi traject stroomafwaarts. Voor liefhebbers alléén in de wintermaanden en bij een flink verhoogde waterafvoer goed te peddelen. Een paar dagen geleden de meest kritieke punten vast vooraf 'gescout' om eventuele verrassingen uit te sluiten. Immers het natuurgebied rondom de Slinge is te mooi om zomaar even met de kano doorheen te sleuren, mocht je eventueel ergens vastlopen. Zéker wat verderop naar de lente toe.

kanovaren Berkel - Borculo - Lochem Op mooi breed vaarwater is het van Borculo tot Lochem nog even nagenieten op de Berkel.

In de zomer en naar de herfst toe is de regio rond de beek een fantastisch wandel- en fietsgebied, varen is er dan niet bij. Overmatige begroeiing en lagere waterstand in combinatie met de vele langerekte vispassages, laat het niet toe verantwoord op dit traject een toertje te maken. Wil je tóch buiten het winterseizoen kennis maken met de Slinge, vaar dan beslist eens vanaf de Berkel bij Borculo stroomop tot aan de Lebbenbrugge.

De Groenlose Slinge

De Groenlose Slinge is de grootste zijtak van de Berkel en ontstaat rond Winterswijk door het samenvloeien van onder andere de Ratumsebeek, de Willinkbeek, Wehmerbeek en Beurzerbeek. Stroomt vervolgens om Groenlo heen richting Borculo. Vlak voor Borculo mondt de Meibeek nog uit in de Groenlose Slinge. Bij stuw Beekvliet, stroomt de beek uit in de Berkel. De Groenlose Slinge is ruim 27 kilometer lang en is veelal genormaliseerd. Het verval is circa 0.68‰ bij ruim dertig vooral vaste overlaten. De breedte varieert van, over het algemeen slechts enkele meters tot pakweg twintig meter bij de monding in de Berkel.

Groenlose Slinge lekker doorvaren Van stuw naar vispassage. Lekker ruim opgezet, de een wat sneller, de ander wat hoger, in ieder geval wisselende doorvaartjes

Hermeandering en natuurgebied

Op meerdere plaatsen in de Groenlose Slinge heeft hermeandering plaatsgevonden, zijn de stuwen 'geslecht' en vispasseerbaar gemaakt. Ook zijn er natuurvriendelijke oevers en stapstenen aangelegd. Dat de cascades van elke vispassage over een flinke lengte zijn aangelegd heeft niet alleen voordeel voor de waterafvoer. Voor de open kanovaarder zijn enkele van de elf passages op het traject Groenlo-Borculo mooie 'spetterplekjes' (mits flink waterafvoer). Natuur is er volop. Van Grevengracht tot Beekvliet is het echt genieten. Door de hermeandering is de Groenslose Slinge een pracht gebied om heerlijk te waterwandelen.

Groenlose Slinge smal Afwisseling en verrassingen genoeg onderweg, vooral in de meanders van Grevengracht

Pauzeplekjes onderweg

Ga vooral niet overal zo maar aan wal en spaar de oevers. Dit is overigens een uitdrukkelijke voorwaarde om hier te mogen en kunnen peddelen. Er zijn twee opties om even vanaf de wal de natuur in je op te nemen. Eerste is aan de laatste cascade van de vispassage aan de Goormansslatweg. Kun je niet missen, in het aanvaren zie je links boven je een picknickbankje. Dit is de eerste vispassage na de eerste flinke bocht naar rechts. Tweede pauze plek vind je direct rechts na de vispassage, vóór de brug, ter hoogte van boerderijmuseum de Lebbenbrugge.

Museumboerderij Lebbenbrugge Pauzeplek aan de vispassage bij museumboerderij de Lebbenbrugge

Stuw Beekvliet

De laaste kilometers vanaf de Lebbenbrugge kent de Slinge geen obstakels meer. Meanderend door het landschap Beekvliet (Natuurmonumenten) tot aan stuw en de villa Beekvliet aan de uitmonding in de Berkel. Tip voor dit laatste stukje, vaar rechts. Aan de linkerzijde 'zweeft' net onder de waterlijn een flinke houten balk (vuilvanger). Direct na de villa zie je rechts een klein doorvaartje naar de Berkel. Aan de overzijde direct de kanostoep voor een veilige overdraging van de flinke stuw ter plaatse. Aan de stuw is een kleine parkeerplaats. Of je vaart nog een eindje door tot in Lochem.

stuw Beekvliet Groenlose Slinge Aanvaren op de Slinge richting stuw Beekvliet, rechts aanhouden naar de kanostoep a.d. Berkel

Slinge-Berkel-wintertocht - 23km praktisch:

Start: Slinge - Naaste de brug aan de Hartebroekseweg in Groenlo - alleen afzetten, evt. parkeren in de wijk. - geo: 52.04564, 6.60073
Eindpunt: Berkel - Lochem - Kanostoep bij de botenloods van de Berkelzomp. parkeerruimte aanwezig.
Vaarvoorwaarde en mogelijkheid Slinge: Wintertijd, bij voldoende waterafvoer èn uitdrukkelijk de oevers sparen! Er zijn géén overdraagmogelijkheden!
Open kano: wanneer een krasje meer of minder geen probleem is.
Kajak: Traject Groenlo-Lebbenbrugge niet aan te raden ivm veel stenen aan de cascades en zeer beperkte uitstapmogelijkheden (alternatief: vanaf Berkel vv Lebbenbrugge)