Ruiten Aa - Natuurparel in Zuid Groningen

In mooiste routes via kanoweb

Nat, kleurrijk, gevarieerd en uniek kronkelt de Ruiten Aa als vanouds door een prachtig hersteld beekdal. Je kunt je bijna niet meer voorstellen dat tot eind vorige eeuw dit stromend riviertje nog opgaat in een landschap van strakke beken en sloten. Hoe anders en natuurlijker is het nu. Een groot aantal gebieden rondom de Ruiten Aa en ook de beek zelf is ingrijpend veranderd. De waterhuishouding is dusdanig gewijzigd dat flora en fauna zich snel aanpast. Mike Rouweler kan niet wachten om het gebied eens te verkennen. Met peddel en partner verlaat hij enthousiast de Randstad voor zijn kano-avontuur in het hoge Noorden:

Kanoroute Ruiten Aa - Westerwolde Manouvreren door spannende dichtbegroeide bosjes met overhangende takken.

Mike: "Hunkerend naar avontuur melden we ons op een frisse november-ochtend bij Camping Barkhoorn te Sellingen. Aangezien de bestelde eigen open kano (helemaal uit Canada) nog op zich laat wachten zijn we vandaag aangewezen op een huurkano. Het drukke vaarseizoen is hier net voorbij, dus wordt het een drie-persoons aluminium kano die al heel wat aktieve camping-gasten heeft gezien. Ze kennen in Westerwolde het arrangement 'peddel en pedaal' waarbij je op het eindpunt je kano inlevert en op een fiets terugreist naar het begin. Wij houden het vandaag bij enkel kanoën. Onze dagtocht van circa 20 km over de Ruiten Aa gaat van Sellingen naar Smeerling, iets ten westen van Vlagtwedde langs de N365.

Kanovaren Ruiten Aa - Peddel en pedaal Onderweg fraaie drijvende steigers. Prima pauzeplekjes.

Vanaf het moment dat we afduwen van de steiger in Sellingen laten we ons door het licht-stromende, bruine (ijzer-houdende) riviertje meestromen. We voelen ons een worden met de vredige natuur onderweg. Kronkelend door het mooie platteland manouvreren we door spannende dichtbegroeide bosjes met overhangende takken. De doorgang is op sommige momenten zo smal dat het ware pioniersgevoel komt bovendrijven. We passeren fijne boerenweitjes en verstilde eikenbossen waar het ongetwijfeld heerlijk wandelen is. Maar we gaan door.

Vistrappen in de Ruiten Aa De vistrappen geven ons een superleuk zetje mee. Wel even snel met de peddel de juiste koers inzetten.

Verder op de route hebben de recentelijk gegraven meanders nog maagdelijk kale oevers. Laat de natuur hier z'n werk maar doen. Het kaartje dat we mee hebben geeft minimaal zes stuwen aan. Bij aanvang zijn we dus bereid om meerdere malen over te dragen. Groot is dan ook de vreugde dat we gewoon kunnen doorvaren in meerdere series van vistrappen die een prettige zetje mee geven. Super-leuk!

Kanoroute Ruiten Aa - Westerwolde Een kronkelende Ruiten Aa - een verrassende kanotocht waar een goede 'shuttle' niet mag ontbreken.
Tekst kano-avontuur* en fotografie: Mike Rouweler

Het laatste traject onder Vlagtwedde is niet veel meer dan een meanderende sloot met veel lisdoddes. Voor nu onvoldoende geschouwd, maar we kunnen er gelukkig met een beetje ploeteren door heen. In Smeerling worden we aan het eind van de dag met kano opgepikt door de camping-baas. Een prima en nodige 'shuttle' wanneer je de Ruiten Aa wil varen. De kronkelende Ruiten Aa is een ware natuurparel. Op onze tocht komen we de hele dag geen mens op het water tegen. Wel spotten we diverse ijsvogeltjes. Eigenlijk wil je zo'n watertje niet met iemand delen maar goed, het blijft gelukkig een uithoek van Nederland, zeker voor ons Randstedelingen.'

Peddel en pedaal