Rondje Zutphen.. een valse start

In kanovaren via kanoweb

Half December en het lijkt wel of de lente in het land is. Tijd voor een fantastisch rondje Zutphen. Helaas met een "valse start" op de Berkel. Direct na de eerste kilometer een afgevallen tak in het Berkelpark die de doorvaart volledig verspert. Met veel hangen en wurmen kom ik er uiteindelijk door. Maar ja.. wat wil je.. Het seizoen voor de fluisterschippers is voorbij en dan mogen de obstakels wel weer blijven liggen tot het voorjaar. Wakker worden Zutphen! In de winter kanovaren we hier ook menig toertje. Ietwat verderop is het al wéér raak. De ingang van de Overwelving is volledig versperd met opgehoopt drijfhout en maairesten.

Kanovaren Achterhoek - Drijfhout en troep in de Berkel Drijfhout en maaiafval belemmeren doorvaart Overwelving in Zutphen

Eindelijk.. we kunnen genieten. De flinke stroming van de IJssel neemt ons mee richting Twentekanaal. Het zonnetje komt er warempel door. Veel scheepvaart vandaag, dus lekker surfen en dansen op de hekgolven van de opstomende volgeladen boten. Aan de tweede stuw in Eefde wordt nog hard gewerkt. Het duurt vast niet lang meer voordat de IJssel de snel(vaar)weg van het Oosten wordt.

IJssel kanovaren IJssel bij Zutphen - Op stroom richting Twentekanaal

"Dat was even zwaar trekken, niet?" reageert een voorbijganger nadat de kano eindelijk het (nog immer) steile talud heeft overwonnen. Tsja.. iets verderop kun je er makkelijker uit en is het talud minder steil, maar we riskeren liever geen boete. Doorvaart op dit laatste stukje kanaal is enkel voor RWS en KLPD. Misschien binnenkort eens een bezoekje brengen om te overleggen of er voor kanovaarders op het Rondje Zutphen ook een uitzondering gemaakt kan worden.

Twentekanaal sluis Eefde Aan de sluis Eefde wordt nog hard gewerkt

Na de koffie met broodjes aan het moza√Įekkunstwerk de Stroom wordt het vaarwater rustiger. Via het Afleidingskanaal tot aan de stuw Warken, het derde overdraagpunt naar de Berkel, meanderend door de Achterhoek. Vooral dit laatste stukje is genieten. De herfst is voorbij, het riet staat nog hoog, veel vogels maar vooral rust. Nog √©√©n overdraging, stuw de Kap. De regen is in aantocht. Wat een mooie dag.

Kanovaren in de Achterhoek, verrassend mooi, in alle seizoenen!

Genieten aan de stuw Berkel Laatste overdraging op de Berkel aan stuw de Kap, nog even genieten en dan naar huis