Rondje Cortenoever, Zutphen aan zee

In solokano via kanoweb

De sneeuw is uit de lucht. De zon neemt een kijkje vanachter de bewolking. De frisse wind neemt wat af na de overdraging vanaf de Berkel. Het stijgende water aan de IJsselkade staat op zes meter vijfenzeventig, het hoogste punt tot nu in de afgelopen dagen en een dikke twee meter hoger dan op de eindejaarstocht. Zo kort aan de kade is de stroming is behoorlijk sterk.

Op zoek naar een veilig instappunt. De kanotocht vanuit de nis starten is er vandaag niet bij. Deze is afgezet wegens werkzaamheden. Dan maar even door tot aan de Bult van Ketjen. Nog even wachten op de binnenvaart en meteen daarna naar de overkant, de kribben over en uit de stroom richting Cortenoever.

Veilige instappunten aan de IJssel De Bult van Ketjen. Meestal een van de veiligste instappunten, net buiten de stroming.

Een uitgelezen combi vanmiddag voor een rondje Cortenoever. Hoog water en prima weersomstandigheden. Langs het rustgebied peddelend valt mij op dat de grote hoeveelheid ganzen vandaag eindelijk eens rustig blijft rondhangen in de natte wei. Het water van de IJssel staat nèt aan tegen de binnendijk. Een paar centimeter erbij, dan wordt het verkassen voor ze. Meestal gaat dat dan gepaard met flink kabaal.

Verderop zit een dikke buizerd vanaf een paal te loeren of ie nog wat kan verschalken. Even later lijkt het 'm te lukken, maar wordt ie toch snel verjaagd door twee alerte ganzen. Een mooi spektakel, dat dan weer wel.

Pauzeplekje IJssel Pauzeplekje in de uiterwaarden Cortenoever

Achter de brug peddel ik de kano tegen een kleine verhoging in het water. Zo.. Eerst even wat warms. Wat scheepvaart passeert. Het is hier heerlijk stil liggen en genieten. Op gemak naar de overzijde, af en toe wat bijsturen tijdens het "afdrijven". Mooie gelegenheid wat plaatjes te schieten van Zutphen aan zee.

Net uit de stroming is het ondergelopen pad onderaan de Bult van Ketjen een prima eindpunt voor de overdraging naar de Berkel. De kano op de kar voor een korte wandeling naar de kanosteiger aan de Marspoortstraat. Via de Berkelpoort verlaat ik de stad. In volle gloed zet de zon zet nog een keer de omgeving in de mooiste kleuren en even later schemert het aan de uitstapplaats. Wat een kleurrijke middag.

mooiste kleuren Berkel Nog een keer in de mooiste kleuren, dan op huis aan.