Rondje Cortenoever?

In mooiste routes via kanoweb

Met de huidige hoge waterstand van de IJssel liggen beide oevers zover uit elkaar dat je wel een rondje via de ondergelopen uiterwaarden kunt peddelen. Een stralend zonnetje, weinig wind. Een mooi moment om mijn "maatje" eens onder uit het rek te trekken voor een heerlijk solotoertje over de IJssel. Warme koffie en wat extra warme kleding mee. Tenslotte is het nog winter, echt warm is het nog niet.

Vertrekpunt vonder Warnsveld en rustig aan over de Berkel richting de binnenstad. Tsjonge.. wat heeft de storm huisgehouden afgelopen week. Flink wat bomen aan de waterkant met kluit en al horizontaal..

Aan de IJsselkade vind ik een mooi alternatief instappunt nu de Bult van Ketjen vanwege een opknapbeurt nog niet bereikbaar is. Een mooi nisje in de kade (vlak bij de brug) waar de sterke stroming nèt langsop trekt. Karretje achterin, peddel bij de hand en instappen maar. Rustig aan de stroming in, even voelen. Dan snel flink door en schuin op naar de overkant.

kanovaren hoogwater IJssel
Van hieruit laat ik me verwennen. Links vrij zicht op de mooie panden van Zutphen torenstad. Rechts een roestbruine nieuwe blikvanger waarachter de panden van de Hoven, in het voorbijvaren, zich één voor één even verbergen. Hoe kún je het bedenken, zo hoog aan de dijk..

Ganzen trekken in mooie V-vormen over. Blijkbaar nog niet eens over wat de temperatuur de komende dagen zal gaan brengen. In grote groepen vliegen ze zowel Noord- als Zuidwaarts. Langzaam maar zeker komt Cortenoever in zicht.

Ganzen boven de IJssel rond Cortenoever Ganzen boven de IJssel rond Cortenoever

Achter de Cortenoeversebrug, uit de stroming, een keine verhoging. Tijd voor een warme bak koffie, daar ben ik wel aan toe. Voor het oversteken eerst nog een paar snelle boten voorbij laten komen. Zodra Rijkswaterstaat voorbij is er achteraan. De snel stromende IJssel voert me terug richting Zutphen.

Hoog water op de IJssel, als het even uitkomt.. Kanovaren en.. Genieten!