Rondje buitenom

In kanovaren via kanoweb

Kom je aan de Berkel en staat 't water zeker 15 tot 20 centimer hoger dan normaal. Dat wordt even balanceren om met droge voeten in te stappen aan de verdronken kanostoep. De laatste dag van oktober wil het zonnetje nog niet door de bewolking heen prikken. Richting Almen peddelend wordt de stroming ietwat steviger dan normaal, alsof er een emmer achter de kano hangt. Al peddelend de plukken maaisel ontwijken.. aan de oevers wordt flink gewerkt. Zou het op de vaartjes en sloten in het buitengebied ook zo zijn? We gaan het beleven.

kanostoep aan de Berkel Favoriete kanostoep aan de Berkel verdronken

Na het overzetten vanuit de Berkel naar de Onderlaatse Laak is het een stuk plezieriger peddelen, het lijkt wel stroom mee. Het water staat zo hoog dat een (alternatieve) doorvaart onder de N314 op dit moment niet mogelijk is. Nu is dat ook een verduveld kleine doorvaart. De solo past hier nèt door door de buis. Dan maar linksaf en een "rondje buitenom": de Laakentocht, een heuse "waterwandeling" in het buitengebied Zutphen-Warnsveld. Een peddeltocht voor liefhebbers.

Herfstkleuren aan de Berkel Stroomop de Berkel is het al genieten van de herfstkleuren.

Hopveld

Inmiddels flink wat duikers en overzetjes verder via een mooi breed stuk langs de rondweg. Een grote groep neergestreken ganzen bemest alvast de tuinen van het Hopveld aan de rand van de wijk Leesten. Een uniek en historisch plekje voor nieuw te bouwen energieneutrale woningen met uitzicht op een nieuw gegraven waterpartij en al het groen dat de omgeving te bieden heeft. De doorvaart via de duiker onder de N341 brengt mij in deze mooie, in herfstkleuren getooide omgeving.

Lage duiker bij Hopveld Een lange en lage duiker onder de N314 nabij de nieuwe waterpartij van het Hopveld.

Klomenpaden en Ommetjes

De vaartjes worden steeds smaller en zijn natuurvriendelijk schoongemaakt, wat zoveel betekent dat op veel stukken nog flink wat begroeiing in het midden staat. Niet al te fijn peddelen. Dan maar de "benenwagen". Een leuke kennismaking met de vele wandel- en klompenpaden die in de loop van de jaren zijn ontstaan, zoals het Leestense Broekpad en het Ommetje Zutphen. Trouwens de schouwpaden langs de Berkel mogen er ook zijn. Hou je van wandelen? Dolf Logemann bracht onlangs nog een fraai boekje van het Berkelpad uit.

wandelpaden, klompenpaden en ommetjes Echt Achterhoek: Een kruispunt van wandelpaden, ommetjes, klompenpaden én vaartjes voor waterwandelaars

De kano aan een touw voorttrekkend door de slootjes tot aan de Vierakkerse Laak. De laatste overdraging van vele (tien stuks) in het buitengebied. Nog één aan de stuw voor de Elterweg en dan via het Vakantiepark Bronsbergen, rond het Bronsbergermeer de lange duiker onder de N348 weer de stad in. Vijftig centimeter ruimte is nèt genoeg om plat onderin de kano de andere kant te halen. Maar al die "overzetjes" in het buitengebied maken wel duidelijk dat een heuse Laakentocht nog lang niet voldoet aan "minimale kenmerken voor ideaal kanovaarwater".

Kruispunt Vierakkerse Laak Kruispunt Vierakkerse Laak. Het zonnetje laat zich zien. Tijd voor koffie en broodjes. Genieten!

Niettemin deze "waterwandeltocht" zo rond is meer dan mooi. Zeker op een dag als deze.. Een beetje grauwe start, lekker windje over de velden. Een zonnetje dat zich geleidelijk laat zien en de omgeving waar je vaart met prachtige kleuren versiert. Zo.. nog even rustig aan door de stad. Nog één ècht kanoknooppunt te overwinnen aan de Houtwalstuw. Eindelijk.. er is een stukje vrij van riet! Dat is al een hele vooruitgang.

Eindpunt kanotocht Eindpunt van weer een mooi kano-avontuur.

De zon verliest in kracht maar laat zich nog een keer zien voor ie zich achter wat donkere wolken verschuilt om over een uurtje achter de horizon te verdwijnen. terug aan wal de droge schoenen aan, kano op de kar en huiswaarts. Het was weer eens een mooi "rondje buitenom".

Kaart Rondje Buitenom