Rondje Binnengracht

In kanovaren via kanoweb

Op gemak onder de Berkelpoort door peddelend valt mijn oog rechts op de inlaatsluis naar de Binnengracht. Inmiddels is het uit 1885 stammend bouwwerk een van de vele stadmonumenten die vanaf het water het best te bewonderen zijn. Het is al wat later in de avond en ik twijfel of ik de kano nog zal overzetten om de Moddergracht, zoals de Binnengracht ook wel genoemd wordt, te varen. "Doen!" zegt een stemmetje in mij. Niet veel later 'vaar' ik rechts langs het Ruitershofje richting de binnenstad.

Inlaatsluis Binnengracht Inlaatsluis monding Binnengracht in Berkel ter hoogte van Ruitershofje

Een leuke historische ontdekkingstocht over een 'verloren watertje' volgt. Rechtsaf richting Paardenwal. Gaat dat lukken onder die mooie boog van dat huis door of niet? Het begint al wat te schemeren. Half boven me, op de brug van de Laarstraat richting de Boompjeswal loopt de lantaarnopsteker met zijn trappetje. "U brengt wel heel letterlijk verlichting naar de stad zo op deze warme zomeravond" Ik groet hem vriendelijk in het voorbijvaren. "Tja.. dat is maer hoe iej't bekiekt" roept ie terug.

Compilatie Brug naar de Spittaalstraat De Hospitaalpoort vóór de afbraak in 1877 met houten brug over de hoofdgracht. Gezien vanaf de Emmerikseweg in noordelijke richting - Compilatie eigen en foto 0451 Fotocollectie Zutphen Regionaal Archief

Ik versnel het tempo een beetje richting het volgende kanoknooppunt aan het rondje. Langs de statige huizen van de Boompjeswal met de bocht mee, langs de Roode Haan, richting de brug van de Spittaalstraat. Het korte stukje Walstraat na de brug geeft ècht even een Torenstadgevoel. Voor me de Walburg en rechts de Drogenaptoren. Ik steek linksaf de Vischpoortgracht over, langs de houtopslag, nu stadscamping voor camperaars, richting de Houtwalstuw en direct linksaf de Hoofdgracht op, waar de fluisterschipper Zutphens historie beeldend tot leven laat komen.