Veilig varen begint met de juiste uitrusting. Of je nu in een open kano zit, gaat kajakken, in je eentje vaart of samen, het is belangrijk om altijd voor een goede veiligheid te zorgen. Want hoewel het niet de bedoeling is, kun je toch te water raken. Een vest van hoge kwaliteit kan dan handig zijn. Er is een ruim aanbod reddings- en zwemvesten op de markt. Van varianten van een paar tientjes tot vesten van honderden euro’s. Als kano- of kajakvaarder is het goed om te bedenken waar je het vest voor nodig hebt. De duurdere versies beschikken vaak over vele extra’s die lang niet iedereen nodig heeft.
Naast meerdere prijsklassen, zijn er ook diverse soorten vesten: reddings- en zwemvesten. Ze zien er niet alleen verschillend uit, ook de functie anders. Om ervoor te zorgen dat jij straks het juiste vest in huis haalt, geven we je graag extra informatie.
Zwemmen met een kraagje
Reddingsvesten
De naam zegt het al: een reddingsvest is bedoeld om drenkelingen te redden. Het vest is zo vormgegeven dat mensen die niet kunnen zwemmen of bewusteloos zijn boven water blijven. Ze draaien automatisch op de rug om verdrinking te voorkomen. Een reddingsvest is met name geschikt voor kinderen, mensen die zware kleding dragen en vaarders die open of wild water op gaan waar snelle hulp niet mogelijk is. Je hebt bij een winkel zoals Nautic Gear een ruime keuze uit schuimvesten en varianten die zichzelf opblazen. Deze laatste is bijzonder praktisch voor kinderen en volwassenen die snel in paniek raken. Het vest blaast zichzelf op zodra het in contact komt met water en houdt de drenkeling boven.
Zwemvesten
Waar een reddingsvest mensen redt, geeft een zwemvest alleen ondersteuning bij het zwemmen. Dit soort vesten zijn dus niet geschikt voor jonge kinderen. Zwemvesten zijn wel ideaal voor kanoërs en kajakkers die goed kunnen zwemmen en op rustige binnenwateren blijven waar eventuele hulp in de buurt is.
Zwemmen met een kraagje
Bij Kanoshop en Arjan Bloem vind je, net zoals bij Nautic Gear, een grote keus in kleurrijke zwemvesten. Van simpele varianten tot uitgebreidere versies met handige accessoires. Zoals handige opbergzakjes om binnen handbereik je telefoon of pocketcamera spatwatervrij in op te bergen. Dubbel handig dus!
Om te bepalen of je een reddings- of zwemvest nodig hebt, kun je jezelf de volgende vragen stellen:
- Vaar je op rustige binnenwateren?
- Kun je zwemmen?
- Is eventuele hulp in de buurt?
- Draag je lichte kleding?
Als het antwoord op Ă©Ă©n of meer van deze vragen nee is, dan is het wellicht verstandig om een reddingsvest te kiezen. Twijfel je, vraag dan altijd advies aan een expert. Iedere goede (web)winkel heeft medewerkers in dienst met verstand van nautische kleding en uitrusting. Zij helpen je graag veilig het water op!
Veiligheid voorop, bij elke tocht. Door alle seizoenen. Maar al te vaak wordt het dragen van een zwemvest, juiste kleding, of het nut van een spatzeiltje onderschat. Anna, dank voor je gastblog. Safety fist!