Peddelroutes in Overijssel

In mooiste routes via kanoweb

Voor kajak- en kano-vaarders maar ook op de SUP is in Overijssel minstens 400 kilometer prachtig vaarwater te ontdekken. Van de Kop van Overijssel, Salland tot in Twente vaar je de meest afwisselende peddeltochten, zelfs grensoverschrijdend.

Kajak, open kano of SUP-board?

Eigenlijk maakt het niet uit wat je peddelt. Op het water is het sowieso genieten. Bovendien, in Overijssel zijn de mooiste peddelroutes te vinden. Peddel maar eens de lange afzaktochten over de Vecht of Regge en (her-)ontdek de waterlopen uit vroegere tijden. De natuur verrast je na elke bocht opnieuw.

kajakvaren in Overijssel

In het Vechtpark bij Hardenberg kun je als wildwatervaarder prima oefenen in de wildwaterbaan. Via de vistrappen vaar je na je afdaling terug voor een nieuw avontuur.
Maar er is heel wat meer te peddelen! . . . .

Kop van Overijssel

Idyllische vaartjes in de Natuurpark Weerribben Wieden lenen zich bij uitstek om lekker te rustig toeren in de open kano. Op een winderige dag zijn de meren als Beulakerwijde, Belterwijde, Bovenwijde en het Giethoornse meer voor de geoefende kajakvaarder een heerlijk speelparadijs.

kajakken in de Kop OverijsselKajakvaren in de Kop van Overijssel

IJsseldelta

Ook rond Kampen, het vaargebied van kanovereniging Skonenvaarder, zijn aardig wat lange kajaktochten te peddelen. Rond de IJsseldelta heeft de vereniging enkele mooie tochten voor je uitgestippeld: de Roggebottocht, Kampereilandtocht en de Sluizentocht, respectievelijk 20, 30 en 35 kilometer. In de IJsseldelta zelf is een integraal kanonetwerk ontwikkeld met diverse aanlegplaatsen en nieuwe vaardoorgangen. Op dit netwerk in de polder Mastenbroek, te vinden in de driehoek IJsselmuiden - Hasselt - Zwolle, kom je wel enkele niet te nemen stuwtjes en duikers tegen, maar deze zijn dan weer voorzien van prima overdraagplaatsen.

Salland

Een van de mooiste rondjes in Salland is het Rondje Linderbeek, favoriet bij zowel kano- als kajakvaarders. Je vaart de Regge, Linderbeek en het Overijssels kanaal.

kanoroute rondtocht voor kano kajak en sup

Er zijn meerdere instappunten en goede voorzieningen om je kano of kajak over te dragen. Iets zuidelijk, op peddelroutes als Zandwetering of Schipbeek, zijn trouwens óók prima overdraagplaatsen te vinden.

Twente

De Dinkel is misschien wel het meest bekend bij de kanovaarders die van een kronkelend stukje stromend water houden. Hoewel er slechts van september tot eind maart gevaren mag worden, de natuurlijke loop biedt bij elke waterstand wel verrassingen en vaak ook de nodige obstakels.

kaart met dank aan Twents Bureau voor Toerisme - 2013Illustratie met dank aan Twents Bureau voor Toerisme -2013

Bovenregge, Bornsebeek, Kanaal Almelo-Nordhorn, het vaargebied van Kanoleut. De "Kanoleu" varen prachtige kanoroutes, bijvoorbeeld de Twente kanotocht, vanuit de haven van Almelo over de Oude Bornse beek, het Lateraalkanaal en Kanaal Almelo-Nordhorn.
Ook de grensoverschrijdende kanorondtocht door de Grafschaft Bentheim en de gemeente Dinkelland is de moeite waard te ontdekken.

Het Overijsselse landschap kent veel hoogteverschillen dus is het regelmatig overdragen, maar dat maakt het peddelplezier in Overijssel misschien wel des te aantrekkelijker: "Verplichte" rustmomenten aan de waterkant, even lekker picknicken, of gewoonweg genieten van het afwisselende landschap aan de overdraagplaats.

Peddelroutes en kaarten

Check onze nieuwste kaart voor meer info over peddelroutes, de instappunten en kaartmateriaal:

peddelroutes instappunten en kaarten